РФ повинна переглянути вироки кримськотатарським журналістам – Freedom House

Новини
«Свободу Наріману Мемедемінову!»: в Києві підтримали кримськотатарського журналіста Фото: investigator.org.ua

Міжнародна правозахисна організація Freedom House закликала РФ переглянути вироки кримськотатарським журналістам.

Про це йдеться в повідомленні організації в Facebook.

«Freedom House вітає зняття судимості з Миколи Семени. Це – маленька перемога в захисті свободи ЗМІ в Криму, тому що кримінальні звинувачення, висунуті проти Семени чотири роки тому були повністю мотивовані його критичним висвітленням незаконної анексії півострова Росією. Але медіа в Криму залишаються жорстко обмеженими, а професійні та громадянські журналісти стикаються з репресіями за свою роботу. Кримськотатарські журналісти, зокрема, піддаються особливо суворим покаранням. Їх вироки, як і у Семени, повинні бути переглянуті. Важливо, щоб Сполучені Штати, Європейський союз і міжнародне співтовариство наполягали на справедливому і ретельному розслідуванні таких випадків», – заявив Марк Берендт, директор програм Freedom House в Європі і Євразії.

Щонайменше 10 інших професійних і громадянських журналістів, стримерів з Криму залишаються за гратами.

Більшість з них – кримські татари, пов’язані з об’єднанням «Кримська солідарність»: Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустам Шейхаліев, Наріман Мемедемінов і Ернес Аметов.

В окупованому Криму журналіст Микола Семена отримав постанову «Желєзнодорожного районного суду» Сімферополя про дострокове припинення випробувального терміну і зняття з нього «судимості».

За п’ять років незаконної окупації Криму Росією українські правозахисні організації задокументували понад 300 випадків порушення свободи слова і прав журналістів на півострові.

Нагадаємо:

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • Повний список кримчан – політв’язнів Кремля, серед яких як заарештовані в окупованому Криму і незаконно засуджені представники «Хізб-ут Тахрір», так і кримські активісти, тут.
  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».
  • Упродовж 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму, повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.