Україна не планує призначати посла в РФ – МЗС

Влада
Фото: РИА Новости / Евгений Биятов

Україна найближчим часом не планує призначати посла в РФ. Глава українського дипломатичного представництва був відкликаний з Москви в березні 2014 року після незаконної окупації Криму Росією.

Про це заявили в міністерстві закордонних справ України у відповідь на запит інформаційного агентства «Українські Новини».

«Міністром закордонних справ України не вносилось на розгляд Президента України подання щодо кандидатури для призначення на посаду Надзвичайного і Повноважного посла України в Російській Федерації, заповнення вакантної посади керівника дипломатичної установи України в РФ наразі не планується», – йдеться в листі.

Також в українському МЗС повідомили, що не отримували від Росії запит на призначення посла в Україні.

«Запитів на агреман від російської сторони Міністерству закордонних справ України не надходило», – наголошується в документі.

При цьому, підкреслили в українському зовнішньополітичному відомстві, в разі отримання від російської сторони ноти із запитом на агреман, Україна діятиме «відповідно до усталеної міжнародної практики».

Як повідомлялось, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що РФ готова обмінятися послами з Україною, якщо Київ прийме таке рішення.

Нагадаємо:

  • З березня 2014 роки після незаконної окупації Криму Росією був відкликаний український посол з РФ і Україну в Москві представляє тимчасовий повірений у справах.
  • 28 липня 2016 року російський президент Володимир Путін своїм указом звільнив Михайла Зурабова від обов’язків посла Росії в Україні. Росія запросила згоди української сторони на призначення послом РФ в Україні колишнього співробітника ФСБ Михайла Бабича, який на той час займав посаду повноважного представника президента Росії в Приволзькому федеральному окрузі.
  • У серпні 2016 року заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що питання призначення нового посла РФ в Україні «знято з порядку денного за ініціативою української сторони». За її словами, Україна фактично вирішила це питання ще в 2014 році, коли відкликала свого посла з Росії і до сьогодні її дипломатичне представництво в РФ очолює тимчасовий повірений.