Правозахисники підготували 8 порад для громадян, які планують перетинати КПВВ на Донбасі

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

Правозахисники підготували вісім важливих рекомендацій, яких слід дотримуватись громадянам, які планують найближчим часом перетинати лінію розмежування на Донбасі через контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ), аби уникнути помилок, зберегти своє здоров’я, сили, час та гроші.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для переселенців», розроблений фахівцями благодійного фонду «Право на захист».

1. Подбайте про наявність діючого дозволу.

Збираючись у поїздку на окуповану територію Донецької чи Луганської області, або виїжджаючи з неї, обов’язково та завчасно подбайте про отримання електронного дозволу на сайті СБУ. Зверніть увагу, що на момент, коли ви опинитесь на КПВВ, на ваше ім’я вже має бути оформлено дозвіл, причому він має бути діючим, а інформація, яка в ньому зазначена, відповідати даним документа, яким посвідчує вашу особу (наприклад, паспорта або закордонного паспорта). Якщо дозвіл буде прострочений або оформлений з помилками, у виїзді/в’їзді може бути відмовлено.

Також треба пам’ятати, що інформація на сайті СБУ про прийняте рішення про надання або відмову в наданні дозволу фізичній особі з’являється не одразу, а протягом 15 днів з дня подання заяви. Тому подати заяву на «пропуск» варто не пізніше ніж за два тижні до запланованої поїздки. Лише у виняткових випадках (смерть, тяжка хвороба близьких родичів або членів сім’ї) дозвіл може бути надано протягом доби за наявності відповідних документів, що підтверджують такі обставини, за рішенням керівника координаційного центру або координаційної групи.

2. Перевірте, чи не заборонено вам виїзд.

Останнім часом почастішали випадки відмови у пропуску через лінію розмежування осіб, щодо яких у Державної прикордонної служби України (ДПСУ) є інформація про заборону виїзду за межі території України. Аби не потрапити у подібну неприємну ситуацію та відповідно дарма не їхати сотні кілометрів на КПВВ і назад, перед поїздкою варто пересвідчитися, що вас не має у списках таких «щасливців».

Зробити це можна не виходячи з дому за допомогою електронних сервісів:
Єдиний реєстр боржників;
Реєстр податкових боргів;
Реєстр осіб, які перебувають у розшуку;
Стан розгляду справ (інформація щодо судових рішень);
Крім того, отримати інформацію можна і за письмовим запитом, надісланим до Головного центру обробки спеціальної інформації ДПСУ. Як його оформити можна почитати за посиланням.

Зверніть увагу! Заборона виїзду може стосуватися осіб: щодо яких відкрито кримінальне провадження; які перебувають під адміністративним наглядом поліції; які володіють інформацією, яка є державною таємницею; які не виконують рішення суду, зокрема, по сплаті боргів, або інші рішення уповноважених органів (наприклад, щодо сплати аліментів).

3. Підготуйте необхідні документи.

За наявності оформленого дозволу та інформації про відсутність заборони щодо виїзду, можна переходити до безпосереднього планування поїздки. У першу чергу, звісно, треба підготувати документи, які знадобляться під час перетину лінії розмежування. Для повнолітніх громадян України, які прямують через КПВВ, достатньо мати оригінал паспорта або закордонного паспорта. Для іноземців, осіб без громадянства та громадян України, які їдуть з дітьми, перелік документів зовсім інший. Знайти його можна за посиланням або за допомогою чат-бота у розділі «КПВВ». Не зайвим при цьому буде мати з собою копії необхідних документів на випадок втрати або пошкодження оригіналів.

Зверніть увагу! Якщо є підстави, що дають право на позачерговий допуск до в’їзду на КПВВ (наприклад, інвалідність, важка хвороба, вагітність), з собою варто взяти також і документи, які підтверджують таке право.

4. Перегляньте прогноз погоди та інформацію щодо роботи КПВВ.

Плануючи перетин лінії розмежування, обов’язково ознайомтесь з прогнозом погоди на найближчі дні у пункті призначення та населеному пункті поблизу КПВВ, через який ви плануєте прямувати. За поганих погодних умов (наприклад, аномальна спека або хурделиця) краще відкласти подорож, ніж ризикувати своєю безпекою та здоров’ям. Так саме прогноз погоди підкаже, що варто взяти з собою у поїздку, аби забезпечити мінімальний комфорт (теплі або легкі речі, парасольку, дощовик тощо).

Не зайвим буде подивитися напередодні виїзду й інформацію про роботу КПВВ, через який ви плануєте перетинати лінію зіткнення. Не зважаючи на те, що у всіх КПВВ є чіткий графік роботи, через кризову ситуацію або з інших причин пропуск осіб тимчасово може бути припинено. Зазвичай знайти актуальні дані про обстановку на КПВВ (завантаження, режим роботи) можна на сайті ДПСУ або на сторінці БФ «Право на захист».

5. Завчасно попередьте близьких про поїздку.

Як би це не хотілося визнавати, однак перетин лінії розмежування пов’язаний з певним ризиком для життя та здоров’я. Саме тому вкрай важливо, аби ваші родичі та близькі були в курсі запланованої вами поїздки та мали змогу надати допомогу, у разі, якщо вона знадобиться.

6. Подбайте про засоби зв’язку.

На самому КПВВ користуватися телефоном заборонено, однак це зовсім не означає, що його не варто брати з собою у поїздку. Він, як і планшет, може знадобитися на випадок критичних ситуацій, коли терміново треба буде повідомити про ДТП, викликати «швидку», «пожежну» або поліцію. Так саме при собі варто мати контактний номер телефону особи на випадок, якщо з вами щось трапиться у дорозі.

7. Візьміть з собою ліки, їжу, однак дотримуйтесь норм.

Готуючись до перетину лінії розмежування, не забудьте взяти з собою також персональні ліки, їжу, предмети особистої гігієни. Разом з тим пакуючи валізу, дотримуйтесь допустимого обсягу (вартості, ваги, кількості) речей, які можна провозити через КПВВ; оминайте обмежених або заборонених до переміщення товарів. Діючий наразі перелік затверджено наказом МінветТОТ і ВПО від 18.11.2019 № 92. Знайти його також можна у розділі «КПВВ» чат-бота.

8. Перевірте авто та перевізника.

Перед виїздом також радимо перевірити справність транспортного засобу, на якому ви збираєтесь в поїздку, та наявність пального. Якщо користуєтесь послугами перевізників, попередньо уточніть, чи є у них необхідні документи для перетину лінії розмежування. Для власної безпеки можете повідомити серію та номер транспортного засобу своїм рідним, а також дані водія, з яким плануєте подорож.

Нагадаємо:

  • Правозахисники підготували рекомендації для тих громадян, яким у КПВВ на лінії розмежування прикордонники забороняють виїзд з підконтрольної уряду України території на окуповані Донбас або Крим через нібито наявність певних невиконаних зобов’язань, наприклад, заборгованості перед податковою, хоча таких зобов’язань особа вже не має.
  • Також правозахисники підготували інструкцію для громадян, за якою вони можуть перевірити, чи є в них певні обмеження, через які у КПВВ прикордонники можуть їм заборонити виїзд з підконтрольної уряду України території на окуповану територію Донбасу і Криму, та як діяти у випадку відмови при перетині лінії розмежування.