Прокуратура АРК відкрила провадження на суддю, який зняв арешт із судна-порушника SEABREEZE

Новини
Фото: Facebook

Прокуратура АРК розпочала кримінальне провадження за фактом винесення суддею завідомо неправосудного рішення щодо зняття арешту з судна-порушника, яке було задіяне в  незаконному видобутку піску біля берегів окупованого Криму.  За даними Центру журналістських розслідувань, йдеться про суддю Приморського районного суду Одеси Анатолія Деруса та судно SEABREEZE, арештоване два роки тому. 

Прокуратура АР Крим відкрила  кримінальне провадження за фактом постановлення суддею завідомо неправосудного рішення (ч. 2 ст. 375 КК України), повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Встановлено, що суддею одного з районних судів м. Одеси 13 травня 2020 року винесене рішення щодо скасування арешту на судно у кримінальному провадженні за фактом незаконного видобутку піску в заповідних зонах Чорного моря біля узбережжя Криму. Арешт був накладений цим судом ще 16 липня 2018 року за клопотанням прокуратури АР Крим в якості забезпечення відшкодування збитків через нелегальний видобуток природних копалин, які, відповідно до висновку експертизи, складають понад 140 млн грн», – йдеться в повідомленні прокуратури.

Анатолій Дерус, фото: скріншот з відео

Орган досудового розслідування у цій справі – ГУ Нацполіції в АР Крим та м. Севастополі був передислокований із Одеси до Херсону, а отже, дана справа є непідсудною Приморському районному суду міста Одеси. Адвокати власника судна – компанії Trans Holdings Overseas S.A. достеменно про це знали, вважають у прокуратурі, оскільки у 2019-2020 роках аналогічні спроби скасувати арешт здійснювались у Херсонському міському суді. Проте арешт залишився в силі. А  у березні 2020 року адвокати судновласника звернулись саме до Приморського районного суду Одеси. 

Прокуратура АР Крим оскаржить незаконне рішення районного суду в Апеляційному суді Одеської області. Прокуратурою зареєстроване кримінальне провадження за ч. 2 ст. 375 КК України (постановлення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови). Максимальна санкція за цією статтею передбачає до 8 років позбавлення волі. Крім того, готується відповідне звернення до Вищої ради правосуддя.

  • 10 квітня 2018 року суд арештував судно компанії РФ, яка незаконно видобуває пісок біля окупованого Криму. Суд Приморського району Одеси задовольнив клопотання прокуратури АРК і наклав арешт на судно SEABREEZE , яку підозрюють в незаконному видобутку піску біля берегів окупованого Криму. Судно знаходиться у порту «Южний» (Одеська область).
  • Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом здійснення незаконного видобутку піску і розробки корисних копалин в районі Каркінітської затоки Чорного моря, яка розташована біля берегів півострову Крим, що завдає шкоди навколишньому природному середовищу на сотні мільйонів гривень, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 240 КК України.
  • В ході досудового розслідування, прокуратурою Автономної Республіки Крим спільно з Військово – Морськими Силами Збройних Сил України зафіксовано протиправну діяльність компанії, зареєстрованої в Російській Федерації щодо незаконного видобування природних ресурсів (піску) біля берегів Криму. З метою відшкодування збитків у зазначеному кримінальному провадженні, 10.04.2018 ухвалою слідчого судді задоволено клопотання прокуратури АР Крим та на судно, що зараз перебуває у порту міста Южний Одеської області і належить російській компанії-порушнику, накладено арешт», – повідомляє прокуратура АРК. Як повідомив генпрокурор Юрій Луценко, мова йде про заповідник «Лебедині острови» на півночі Криму.