Правозахисниця розповіла, що таке довідка ВПЛ, як і для чого її потрібно отримувати переселенцям

Новини
Фото: mariupolnews.com.ua

Статус внутрішньо переміщеного особи (ВПЛ) підтверджується відповідною довідкою, яка підтверджує факт внутрішнього переміщення і постановки на облік переселенця. Довідка ВПЛ діє безстроково і видається безкоштовно, а зазначена в ній адреса тимчасової реєстрації не заноситься в паспорт, тобто не є постійною пропискою.

Про це в ході вебінару розповіла консультант з питань судового провадження Благодійного фонду «Право на захист» Катерина Демченко, передає портал «Донецкие новости».

Вона нагадала, що внутрішньо переміщена особа – це громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка змушена була залишити своє місце проживання в результаті збройного конфлікту, тимчасової окупації, масових проявів насильства, порушень прав людини або через надзвичайні ситуації природного або техногенного характеру .

Правозахисниця зазначила, що перш ніж переселенцю оформляти довідку ВПЛ, потрібно розуміти, для чого вона може знадобитися. Зокрема, вона дозволить на підконтрольній Україні території:

– отримувати щомісячну адресну допомогу (т.зв. виплати переселенця);
– переоформити соціальні виплати, пенсію;
– оформити дитину в дитячий сад або школу;
– отримати доступ до медичної допомоги та ін.

Для отримання довідки потрібно особисто звернутися до структурного підрозділу (управління) з питань соціального захисту населення. Неповнолітні переселенці або маломобільні громадяни можуть звернутися через свого законного представника.

Право на отримання довідки ВПЛ також мають особи, які не хочуть повертатися за місцем свого колишнього проживання, що залишився на непідконтрольній території. Це:

– звільнені з місць позбавлення волі;
– демобілізовані військовослужбовці;
– студенти, учні професійно-технічних навчальних закладів, які на період навчання були прописані в місцевих гуртожитках.

Також довідку ВПЛ можуть отримати:

– студенти, учні професійно-технічних навчальних закладів, які на період навчання перемістилися з непідконтрольного Донбасу, прифронтових населених пунктів або анексованого Криму;
– громадяни, чиє житло було пошкоджено або зруйновано в результаті військових дій і зараз воно не може використовуватися для проживання.

Для отримання довідки ВПЛ переселенцю в управління соціального захисту населення потрібно подати такі документи:

– заява;
– документ, що засвідчує особу і громадянство України (паспорт, для дітей – свідоцтво про народження та ін.).

«Якщо в поданому документі зазначено місце реєстрації (прописка) на окупованій території або в зоні АТО/ООС, то довідка ВПЛ видається людині в день подачі заяви. Якщо немає позначки про місце реєстрації, то заявник повинен надати факти, що він проживав на окупованій території або в зоні АТО/ООС», – додала Демченко.

Доказами проживання на непідконтрольній території або в районі проведення АТО/ООС можуть бути:

– військовий квиток з відміткою про проходження служби на зазначених територіях;
– трудова книжка з записами про трудову діяльність;
– документ про власність на рухоме і нерухоме майно;
– рішення органу місцевої влади про зарахування дитини до дитячого садка, школи, в прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу та ін.;
– медичні документи (наприклад, лікувальна карта, виписки з лікарні);
– фотографії, відеозаписи;
– інші документи – перелік не обмежений.

«Якщо переселенцю відмовляють у видачі довідки ВПЛ. Порада: вимагайте реєстрації поданої вами заяви. Заява вважається зареєстрованою, якщо в ній вказані: номер і дата, ПІБ та посада особи, яка прийняла заяву. Також вимагайте обов’язково письмової відмови вам у видачі довідки. З цією письмовою відмовою далі звертаєтеся в один з центрів надання безоплатної правової допомоги», – рекомендує правозахисниця.

Вона виділила найбільш поширені питання, які з’являються у переселенців при оформленні довідки ВПЛ:

– якщо немає паспорта – зверніться до підрозділу Державної міграційної служби за місцем свого проживання, і протягом одного дня ДМС видасть тимчасове посвідчення, що підтверджує особу;
– довідка ВПЛ видається безкоштовно, ніякі гроші, мита платити не потрібно;
– в довідці ВПЛ вказується адреса тимчасової реєстрації переселенця, але ця адреса не заноситься в паспорт, тобто не є постійною пропискою.

«Також часте питання – термін дії довідки ВПЛ. Зараз вона безстрокова. Крім того, якщо ви втратили довідку, то можна оформити дублікат», – резюмувала Демченко.

Нагадаємо:

  • Правозахисники дали рекомендації, як вимушені перселенці з Донбасу та Криму можуть отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) для дитини у період карантину.
  • Правозахисники пояснили, куди мають звертатись внутрішньо переміщенні особи у разі втрати чи псування свідоцтва про народження, та які документи вони мають подавати. Такі питання досить часто турбують переселенців, які терміново покинули власну домівку та наразі фактично не мають доступу до оригіналів документів через закриті КПВВ.
  • Переселенці з Донбасу тепер можуть оформити паспорт у найближчому підрозділі Державної міграційної служби (ДМС) за фактичним місцем проживання чи перебування особи. Саме такий порядок оформлення документів, що посвідчують особу, з 2014 року діє для ВПО з окупованого Криму.