Накладено арешти на 18 суден-порушників, що заходили в закриті порти Криму – прокуратура АРК

Новини
Одне з арештованих суден Princess Maria. Фото: Evangelos Patsis, marinetraffic

Прокуратура Автономної Республіки Крим та кримсьский главк СБУ розпочали процес звернення до суду з клопотаннями про накладення арешту на судна, що порушили порядок в’їзду/виїзду з/на окупований півострів. Надалі прокуратура має намір звернутись до Українського бюро Інтерполу для включення суден у базу міжнародного розшуку. 

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

«Вже накладені арешти на 18 суден-порушників. Також, прокуратура автономії планує звернутись до Укрбюро Інтерполу для внесення таких суден до бази розшуку та направити запити до іноземних держав про міжнародну правову допомогу, з метою виконання арештів», – повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

Заходження суден під іноземним прапором до закритих морських портів на території окупованого півострову кваліфікуються як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден.

У кейсовому кримінальному провадженні, яке розслідують Головне управління СБУ в АРК і прокуратура автономії, фігурують 343 судна-порушники, які незаконно заходили до закритих Україною портів окупованого Криму, повідомив начальник ГУ СБУ в АРК Євген Нетужилов у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань).

Нагадаємо: 

  • В липні 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму для міжнародного судноплавства. Відповідно до наказу Міністерства інфраструктури від 16.06.2014 р «Про закриття морських портів» були закриті морські порти Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта і Євпаторія, а всі документи, видані капітанами морських портів з 15 липня 2014 року, є незаконними.
  • Порти Криму і Севастополя внесені до санкційних списків ЄС та США.  Для обходу санкцій використовується схема позапортової – рейдової перевалки вантажів у Керченській протоці або нейтральних водах з подальшим транспортуванням до закритих портів Криму.
  • За даними Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», Фонду «Майдан закордонних справ» і порталу BlackSeaNews, починаючи з 2017 року вже 50 суден-порушників позбавлені реєстрації прапору за заходи в закриті Україною порти окупованого Криму за вимогою постійного представництва України при Міжнародній морській організації (International Maritime Organization, IMO), яке використовує інформацію про порушників, зафіксовану українськими фахівцями-волонтерами.