Як успадкувати недоотриману пенсію, якщо померлий 3 роки не виїжджав на підконтрольну територію – поради правозахисників

Новини
Фото: pfu.gov.ua

Правозахисники дали поради, як родичі можуть успадкувати недоотриману пенсію, якщо померлий пенсіонер 3 роки не виїжджав на підконтрольну уряду України територію протягом останніх трьох років.

Про це повідомляє Норвезька рада у справах біженців в Україні (NRC).

Як вказують правозахисники, після відкриття нотаріальної справи та отримання свідоцтва про спадщину на недоотриману пенсію Пенсійний фонд України часто видає значно меншу суму, ніж зазначено в Свідоцтві.

Що варто зробити в такому випадку:

– отримати ту суму, яку погодився видати Пенсійний фонд, при цьому зберегти чек про службову видачу.
– звернутися з листом до Пенсійного фонду з вимогою повернути решту суми, а у випадку відмови – надати письмове обґрунтування.
– підготувати копії документів у двох примірниках: паспорт, ідентифікаційний код (ІПН), довідка ВПО спадкоємця; документи, що підтверджують родинні стосунки зі спадкодавцем.

Наприклад, якщо спадкоємець – це донька, чи син померлого батька або матері, то необхідно надати свідоцтво про народження та свідоцтво про укладення шлюбу, якщо шлюбів було декілька – витяг про підтвердження дошлюбного прізвища з РАЦСу щодо кожної зміни прізвища. Витяги необхідно отримати на підконтрольній Уряду України території.

Якщо спадщина за заповітом, то варто додати копію заповіту, а також:

– свідоцтво про право на спадщину (за законом або за заповітом);
– другий примірник листа до Пенсійного фонду з вимогою повернути борг та доказом про вручення або надсилання цього листа до Пенсійного фонду (штамп про отримання на вашому примірнику або квитанція про відправку рекомендованого або цінного листа до Пенсійного фонду);
– відмова Пенсійного фонду на лист з вимогою про повернення боргу;
– свідоцтво про смерть, що було видано на підконтрольній Уряду України території;
– документи, що підтверджують факт важкої хвороби спадкодавця з того часу, як виникла заборгованість.

Бажано мати декілька документів для доведення факту важкої хвороби спадкодавця в суді:

– довідка медико-соціальної експертизи (МСЕК) про встановлення спадкодавцю групи інвалідності (якщо спадкодавець мав інвалідність);
– довідка лікаря про те, що спадкодавець потребував стороннього догляду;
– письмові пояснення свідків;
– виписка з медичної картки або епікризи з лікарні.

Зазначені документи мають бути переконливими, щоб підтвердити поважність причин, чому померлий не міг за життя звернутися за пенсійним боргом самостійно.

Після цього слід звернутись за консультацією до фахівців NRC за телефоном «гарячої» лінії: 0 800 302 007. Після збору необхідних документів та запису на прийом, юристи зможуть підготувати для вас позов для звернення до суду. Послуги юристів NRC з підготування позову безкоштовні, але за звернення до суду передбачено судовий збір, який спадкоємець (позивач) безпосередньо сплачує на рахунок суду.

Нагадаємо:

  • У ПФУ пояснили, яким чином переселенці або жителі непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей можуть оформити пенсію. Громадянам, які проживають на окупованому Донбасі, один раз доведеться особисто відвідати Пенсійний фонд.