На КПВВ «Станиця Луганська» з’явився пункт тестування на COVID-19 і безкоштовний Wi-Fi

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» пункт тестування на COVID-19 Фото: Facebook Право на захист

У Луганській області на КПВВ «Станиця Луганська» почав працювати пункт тестування на COVID-19, в якому громадяни, що перетинають лінію розмежування, можуть отримати результати тесту за 24-48 годин в залежності від суми оплати. Також на КПВВ обладнані три точки доступу Wi-Fi, що значно полегшить громадянам установку мобільного додатка «Дій вдома» для проходження самоізоляції.

Про це повідомляють Благодійний фонд «Право на захист» та Гуманітарна місія «Проліска».

Як зазначається, поруч з КПВВ «Станиця Луганська» відкрився пункт прийому аналізів, де можна здати тест на COVID-19. Вартість медичного дослідження, яке буде готове через 24 години, – 2400 грн. У разі, якщо результат тестування нададуть через 48 годин, потрібно заплатити 1200 грн.

Пункт прийому аналізів обладнаний в спеціальному в вагончику перед входом на КПВВ «Станиця Луганська», поруч з автовокзалом. Графік роботи: щодня з 07:00 до 18:00.

Правозахисники нагадують, що до отримання результату і підтвердження в мобільному додатку «Дій вдома», людина, що здала тест на COVID-19, має проходити самоізоляцію.

КПВВ «Станиця Луганська» пункт тестування на COVID-19 Фото: Facebook Гуманитарная миссия «Пролиска»

Крім того, Гуманітарна місія «Проліска» за фінансової підтримки Aгентства ООН у справах біженців в Україні (UNHCR Ukraine) закупила і встановила на КПВВ «Станиця Луганська» обладнання для трьох точок доступу Wi-Fi.

До високошвидкісного інтернету можна безкоштовно підключитися в так званій «нейтральній» зоні, поблизу відновленого мосту через річку Сіверський Донець і біля входу на територію КПВВ «Станиця Луганська».

«Тепер у громадян України, які перетинають лінію розмежування на даному КПВВ, буде менше складнощів з установкою програми «Дій вдома» безпосередньо під навісами в зоні КПВВ», – розповів керівник гуманітарної місії «Проліска» Євген Каплін.

Як зазначають правозахисники, щодня з проханням допомогти встановити додаток «Дій вдома» для проходження 14-денного режиму самоізоляції на підконтрольній уряду України території звертаються не менше 20 осіб.

Завдяки безкоштовному Wi-Fi на КПВВ «Станиця Луганська» кожен бажаючий може самостійно подати або перевірити термін дії електронного пропуску, отримати доступ до державних онлайн-послуг, таким як реєстрація в електронній черзі на сайті Державної міграційної служби або доступ до електронного кабінету Пенсійного фонду.

КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook UNHCR Ukraine

Як повідомлялось, Уряд України з 1 серпня скасовав обов’язкову двотижневу самоізоляцію для громадян, які в’їжджають на підконтрольну уряду України територію з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму.

Однак за рішенням Командувача ООС на період дії карантину встановлені додаткові обмеження для пропуску осіб через лінію розмежування на Донбасі. Громадян, які прямують через КПВВ з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, будуть пропускати за умови згоди на проходження самоізоляції з використанням мобільного додатку «Дій вдома», або обсервації.

Кабмін не скасовуватиме вимогу при перетині КПВВ встановлювати мобільний додаток «Дій вдома» і йти на самоізоляцію або обсервацію для громадян, які прямують з тимчасово окупованих територій Донбасу через лінію розмежування на підконтрольну уряду територію. Це пов’язано з відсутністю реальної інформації про поширення коронавірусу в ОРДЛО.

Нагадаємо:

  • Правозахисниця вказала на головні помилки Кабміну України щодо відкриття КПВВ на Донбасі після карантину.
  • Правозахисники розповіли про найбільші проблеми, з якими стикаються громадяни при перетині КПВВ на Донбасі. Серед них, зокрема, встановлення мобільного додатку «Дій вдома», відсутність доступного інтернету та поганий мобільний зв’язок на КПВВ.
  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • Поради з установки додатку «Дій вдома» від тих людей, які вже перетнули лінію розмежування на Донбасі.
  • Правозахисники розробили інструкціію про те, куди скаржитися на помилки в додатку «Дій вдома».