У Кремлі не бачать потреби надавати військову допомогу Білорусі. Лукашенко пригрозив ЄС і Україні за «розпалювання заворушень»

Новини
Фото: regnum.ru

Прессекретар президента РФ Дмитрій Пєсков заявив, що у Кремлі не бачать потреби надавати військову допомогу Білорусі в рамках ОДКБ (Організації Договору про колективну безпеку).

«Що стосується Договору про колективну безпеку, Договору про Союзну державу, там дійсно ряд зобов’язань сторін передбачений із взаємодопомоги. Але ви знаєте, що зараз немає такої потреби, і, власне, і білоруське керівництво, воно само визнало, що такої потреби немає», – сказав Пєсков.

Пєсков заявив, що «російська військова техніка, розташована на всій території Російської Федерації, тому тут нема чого коментувати».

Президент РФ Володимир Путін і його прес-секретар Дмитро Пєсков Фото: agrimpasa.com

«Ми виходимо з того, що білоруси самі розв‘яжуть свої проблеми в рамках діалогу, в рамках правового поля і без будь-якого втручання ззовні», – наголосив Пєсков, але при цьому додав, що у Кремлі «констатують спроби такого безпосереднього втручання».

Олександр Лукашенко доручив МЗС донести офіційну позицію білоруської влади про ситуацію в країні лідерам Євросоюзу і України.

Про це він сказав за підсумками засідання Ради безпеки, повідомляє білоруське держагентство БелТА.

«Їм просто треба розповідати, що відбувається в Білорусі. Щоб цю інформацію отримали і Меркель, і Макрон, і Дуда, і Науседа, і інші, і Зеленський. Щоб вони знали, що відбувається в Білорусі, офіційну точку зору. І попередити їх про відповідальність за розпалювання заворушень. Фінансування заворушень – це і є розпалювання. І ми бачимо сьогодні, що це фінансування триває», – сказав Лукашенко.

Лідери ЄС сьогодні проводять позачергову відеоконференцію щодо ситуації в Білорусі.

За даними ЗМІ, очікується, що лідери не ухвалюватимуть рішення про санкції, але закличуть до діалогу, поваги до суверенітету країни, звільнення арештованих і підтримки мирних демонстрантів.

У Єврокомісії у вівторок повідомили, що робота над підготовкою санкційних списків щодо Білорусі розпочалася, але ще не завершена.

Своє звернення до лідерів ЄС напередодні їхньої екстреної зустрічі записала білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська.

Депутати Європарламенту не визнають результати президентських виборів у Білорусі і вважають Олександра Лукашенка персоною нон-грата. Євродепутати засудили арешти та акти насильства і тортур проти мирних демонстрантів та закликали до всебічного розслідування цих злочинів.

Напередодні в Білорусі відбувся наймасштабніший загальнонаціональний мітинг за всю історію країни.

Україна констатує, що офіційно оприлюднені результати виборів президента Білорусі не викликають довіри в білоруському суспільстві, і загалом поділяє позицію, висловлену Європейським Союзом щодо цих виборів. В ЄС заявили, що не визнають результатів президентських виборів у Білорусі й починають роботу над запровадженням санкцій за фальсифікацію виборів та насильство щодо протестувальників, йдеться у заяві МЗС України щодо президентських виборів в Білорусі.

Нагадаємо:

  • Вибори президента в Білорусі супроводжувались серйозними порушеннями свободи слова і прав журналістів з боку силовиків.
  • Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів.
  • Держдепартамент США закликав владу Білорусі поважати права білорусів на участь в мирних зібраннях і утримуватися від застосування сили, а також звільнити незаконно затриманих демонстрантів.
  • Європейський Союз може переглянути відносини з Білоруссю і ввести санкції проти осіб, винних у фальсифікації виборів президента, жорстокому придушенні протестів і необгрунтованих арештах в в країні.
  • ЦВК Білорусі оголосила остаточні підсумки виборів і оголосив переможцем Олександра Лукашенка, який, згідно з офіційними даними, отримав 80,1% голосів виборців. Головна опонентка чинного президента Світлана Тіхановська, яка, за даними ЦВК, отримала 10,1% голосів, заявила про свою перемогу і закликала створити координаційний комітет для передачі влади в країні, а також організувати мирні протести 15 і 16 серпня.