У Криму зафіксована рекордна загибель дельфінів

Новини

В окупованому Криму зафіксована рекордна загибель дельфінів. 2020 став рекордним: на берег 659 викинулися, що значно перевищило всі минулі дані.

Про це розповіли в Центру вивчення, порятунку і реабілітації морських ссавців «Безтурботне море», пише видання Примечания.

«За весь час роботи з квітня 2017 року ми зареєстрували 1845 викидів китоподібних на узбережжі півострова. 2020 став рекордним – тільки за цей сезон ми врахували 659 викидів, що значно перевищило всі минулі дані. Найбільше випадків відзначено в квітні (129), травні (161) і червні (107)», – повідомила керівник Центру Анастасія Коростельова.

Для порівняння: за весь минулий рік виявлено 468 мертвих тварин. У «чорної» статистикою лідирує Севастополь (30%), за ним слідують Сакський район і Євпаторія (25%), на третьому місці – Судакський (8%).

«Серед виявлених тварин відзначені 317 азовок (48%), 143 білобочки (22%), 108 афалін (16%) і 91 (14%) дельфін неуточненими виду через крайніх стадій розкладання і втрати черепа», – зазначила Коростельова.

Ще 18 дельфінів були виявлені на березі живими. Чотирьох з них вдалося звільнити з риболовецскіх мереж, ще чотирьом фахівці організації надали медичну допомогу. Про решті випадків морські біологи дізналися занадто пізно.

«Головним фактором смертності чорноморських дельфінів продовжує залишатися риболовецький промисел».

Однак морські ссавці також схильні до вірусів і хвороб. Різні пневмонії, хвороби шлунка, печінки, опорно-рухового апарату, інші патології зустрічаються досить часто. Загальне забруднення Чорного моря теж відбивається на ссавців. У підшкірному жирі мертвих китоподібних виявлені хлорорганика, ртуть, важкі метали. Гранично допустимі концентрації цих речовин перевищені часто в сотні разів. Наприклад, у знайдених в минулому році ще живих афалін концентрація ртуті в печінці перевищила ГДК більш ніж у 550 і 450 разів.

Всі три види чорноморських дельфінів занесені до Червоної книги РФ і АРК. Чисельність цих тварин продовжує скорочуватися.

В Азовському морі скоротився вилов хамси: кримчани можуть залишитися без улюбленої риби.

  • Не так давно Азовське море по рибопродуктивності в 6,5 разів перевищувало Каспійське море. Тут ловилися осетер, білуга, севрюга, камбала-калкан, камбала-глоса, чорноморський оселедець, барабуля, кефаль, хамса, тюлька і безліч інших риб. Висока продуктивність моря пояснювалася швидким відтворенням рибних запасів, великою кількістю нерестовищ і досить низькою солоністю.
  • Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР За рибу гроші