НАТО планує збільшити фінансування військової діяльності біля кордонів з РФ

Новини
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг Фото: nato.int

Міністри оборони країн НАТО обговорять розширення фінансування військової діяльності на східному фланзі Альянсу під час відеоконференції 17-18 лютого. Спільне збільшення витрат продемонструє відданість союзників статті 5 Договору НАТО «і обіцянку захищати один одного».

Як повідомляє «Європейська правда», про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції в Брюсселі.

«Я маю намір запропонувати збільшити фінансування нашої основної діяльності зі стримування і оборони. Це дозволить підтримати розгортання сил союзників у наших бойових групах на східному фланзі Альянсу, розгортання повітряної поліції, морське розгортання і проведення навчань. Я також запропоную посилити навчання і нарощування потенціалу для сусідніх країн-партнерів, тому що профілактика краща за втручання», – сказав Столтенберг.

«Нам також необхідно використовувати більш глобальний підхід до вирішення глобальних проблем. Китай і Росія перебувають в авангарді авторитарної протидії міжнародному порядку, заснованому на правилах. Тому ми повинні розширювати наш політичний діалог і практичне співробітництво з партнерами-однодумцями для просування наших цінностей і захисту наших інтересів», – додав генсек.

Україна сподівається на підтримку НАТО у моніторингу повітряної ситуації вздовж кордону з Росією та пропонує використовувати для повітряних операцій Альянсу повітряний простір у Сімферопольському районі польотної інформації (РПІ), що включає повітряний простір над суверенною територією України та над відкритими водами Чорного моря, де відповідальність за обслуговування повітряного руху делеговано Україні міжнародними договорами.

Нагадаємо:

  • 3 грудня 2020 року Єнс Столтенберг заявив, що НАТО розширить свою присутність в Чорному морі, а також посилить допомогу Україні і Грузії у відповідь на дії Росії, яка нарощує військову міць в окупованому Криму та Чорноморському регіоні в цілому.
  • 9 лютого 2021 року Столтенберг заявив, що НАТО визнає стратегічну важливість безпеки Чорноморського регіону для всіх союзників та для країн-партнерів, та не допустить одноосібного домінування Росії в Чорному морі.