Запуск супутника «Січ 2-30 (2-1)» компанією SpaceX Ілона Маска обійдеться Україні в $2 млн – Держкосмос

Новини
Фото: defence-ua

Загальна вартість запуску українського супутника «Січ 2-30 (2-1)» американською компанією SpaceX Ілона Маска обійдеться Державному космічному агентству України в 1,99 млн доларів США.

Про це повідомив очільник Держкосмосу Володимир Тафтай в інтерв’ю виданню Економічна правда.

«Конструкторське бюро «Південне» провело консультації зі SpaceX, і SpaceX переадресувало своєму підрозділу в Німеччині завдання на адаптацію супутника для запуску. Отже загальна сума контракту на сьогодні становить 1,99 мільйона доларів. Це сума вже з урахуванням всіх технічних питань, пов’язаних з запуском супутника», – сказав Тафтай.

Раніше нардеп Дмитро Наталуха повідомляв, що ціна контракту становитиме 1 млн доларів. За словами Тафтая, у цій сумі не були враховані додаткові умови.

«Сам по собі супутник не потрапляє в космос. Його потрібно встановити на ракеті, запустити, супутник повинен відокремитися від ракети і полетіти в потрібному напрямку, щоб зайняти потрібну орбіту. Система відділення супутника від ракети (так званий адаптер – ред.), за допомогою якої супутник кріпиться до ракети і яка забезпечує його відстріл в потрібному напрямку на орбіті, – це теж досить складна річ», – пояснив очільник Держкосмосу.

У контракті за один мільйон доларів не були враховані витрати на створення адаптера та транспортування супутника до точки запуску. Тому ціна в один мільйон доларів є базовою – без урахування всіх цих опцій.

За словами Тафтая, контракт зі SpaceX вже опрацьований, попередні домовленості є. Після виділення коштів Кабінетом міністрів робота буде реалізована.

Він додав, що сам супутник «Січ 2-30 (2-1)» і всі його компоненти вироблені КБ «Південне» й іншими українськими підприємствами.

7 квітня Кабмін України на своєму засіданні визначив держпідприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім.Янгеля замовником робіт із забезпечення запуску космічного апарату дистанційного зондування землі (ДЗЗ) «Січ 2-30 (2-1)» і його страховки, а також джерела відповідного фінансування, повідомив віцепрем’єр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський в Facebook.

«Шлях до здійснення всіх необхідних організаційних та фінансових кроків із підготовки та виведення космічного апарата «Січ-2-1» («Січ-2-30») відкритий … Надалі справа за Державним космічним агентством України та КБ «Південне», – написав він.

Уруський також висловив надію, що «всім нам вдасться у 2021 році, в рік 30-річчя Незалежності України, стати свідками виведення космічного апарату на задану орбіту і почати експлуатацію української космічної системи «Січ-2-1». «Запуски вітчизняних супутників повинні стати регулярними, а не поодиноким явищем», – додав він.

Супутник «Січ 2-30 (2-1)», розробляють в державному конструкторському бюро «Південне». Він є модифікацією іншого супутника КБ, «Січ 2», який пропрацював на сонячно-синхронній орбіті з серпня 2011 по грудень 2012, а потім в результаті відмови батареї хімічної підсистеми енергозабезпечення був втрачений.

Апарат призначений для отримання цифрових зображень поверхні Землі у видимому і ближньому інфрачервоному діапазонах, а також для моніторингу параметрів магнітосфери планети.

Нагадаємо:

  • 1 лютого 2021 року віцепрем’єр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський повідомив, що президент Володимир Зеленський доручив вивести на орбіту власний супутник дистанційного зондування Землі «Січ 2-30 (2-1)» до кінця 2021 року.
  • 4 березня 2021 року голова комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха повідомив, що американська компанія SpaceX Ілона Маска готова запустити на орбіту за $1 млн український супутник «Січ 2-1», який розробляють в державному конструкторському бюро «Південне».