90% енергоблоків ТЕС працюють понад встановлений термін – Рахункова палата

Новини

68 із 75 енергоблоків теплоелектростанцій в Україні експлуатується понад відведений проєктний термін. 95% розподільчих електричних мереж перебувають у незадовільному стані.

Про це повідомляє Марлін з посиланням на звіт Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів, виділених Державній інспекції енергетичного нагляду у 2019-20 роках.

«Технічний стан обладнання, що використовується в енергетиці, наближається до критичного через високий ступінь зношеності і є джерелом підвищеної небезпеки, призводить до необхідності позапланових відключень споживачів від електро- та теплопостачання», – наголошується у звіті.

Внаслідок цього кількість технологічних порушень в опалювальний період 2019–2020 років зросла в 3,7 рази в порівнянні з опалювальним періодом 2016-2017 років – з 1353 до 4969 випадків.

Також у 2020 році в порівнянні з попереднім роком збільшилась кількість відмов технічного обладнання на станціях.

Зокрема, кількість відмов на «ДТЕК «Дніпроенерго» зросла із 60 до 78 випадків, на «Слов’янська ТЕС» – з 4 до 21 випадків, на «ДТЕК «Східенерго» – з 11 до 58 випадків, а на НЕК «Укренерго» – з 82 до 93 випадків.

Попри це Держенергонагляд у вказаний період не провів жодного контрольного заходу, не видав жодного припису чи штрафу та не ініціював зупинок енергетичного обладнання.

Як зазначено у звіті, причиною цього є те, що урядом не вжито дієвих заходів щодо створення Держенергонагляду, який зареєстрований, як юридична особа з 29 жовтня 2018 року. У держбюджеті на 2019 рік не передбачалось коштів на функціонування структури, а штатний розпис у повному складі за два роки так і не був сформований.

Постійні зміни міністрів енергетики також негативно позначилися на організації діяльності Держенергонагляду.

Все це призвело до того, що фактично Держенергонагляд приступив до виконання основних завдань у 2020 році. Тоді ж було сформовано перелік близько 60 тисяч об’єктів, які підлягають державному енергетичному нагляду.

Однак, через дію законодавчих обмежень щодо запобігання виникненню і поширенню COVID-19, перевірки Держенергонагляду були заборонені.

  • Тарифи на електроенергію невпинно зростатимуть. 30 квітня НАЕК «Енергоатом» розмістила інформацію про те, що виробництво найдешевшої на ринку атомної електроенергії зменшиться. Міністерство енергетики встановило новий прогнозний баланс на 2020 рік. Згідно документу виробництво атомної енергії зменшиться на 8,6%. Три енергоблоки на Запорізькій та Рівненській АЕС виведуть в резерв, а потужність семи блоків на Южно-Українській, Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській атомних електростанціях зменшать. При цьому програє населення та промисловість, держава зазнає мільйонних збитків, у прибутку буде лише один бізнес – Ріната Ахметова. 
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Зменшення потужностей АЕС – збільшення доходів Ахметова.