Війна з РФ: Зеленський закликав готуватися до будь-якого розвитку подій на Донбасі

Новини

Всупереч вступила в силу в липні 2020 року домовленості про припинення вогню на Донбасі, в регіоні спостерігається ускладнення ситуації.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час відвідування Головного центру підготовки особового складу Держприкордонслужби в Черкаській області, повідомляє Офіс президента.

«Важливо бути згуртованими, адже в різні часи історії ми не раз доводили, що коли українці разом, коли об’єднані, ми можемо подолати абсолютно всі! Ми повинні бути готові до будь-якого розвитку подій. І саме ви, прикордонники, будете тими, хто засвідчить, що світ настав, а кордони – надійно захищені», – сказав глава держави.

Президент нагадав, що в 2014 році українська армія і Держприкордонслужба були не захищені, і ворог практично безкарно наносив потужні удари по українських позиціях під Зеленополье і Довжанський. Атака була зупинена ціною життів українських захисників, в тому числі 70 прикордонників.

Зеленський також зазначив, що виклики безпеки на українському кордоні сьогодні актуальні як ніколи, адже агресор не відступає: «Не реформуючи наше військо, ми не зможемо протистояти підступному ворогові».

Також Зеленський заявив, що Чорне море і український Крим – не «власність однієї людини», і наголосив на важливості відновлення безпеки в регіоні.

«В черговий раз разом з нашими друзями – міжнародними партнерами ми вказали, що Чорне море і наш український півострів Крим – це не власність однієї людини. Це міжнародно визнані території і кордони нашої незалежної України. Повернення Чорного і Азовського морів в простір міжнародного морського права та відновлення безпеки судноплавства має стати пріоритетом світової спільноти», – підкреслив президент.

Зеленський зазначив, що держава робить все, щоб український кордон і її захисники були забезпечені новітньою, сучасною технікою та озброєнням. Зокрема, з цією метою відкрито лінія з виготовлення елементів прикордонних загороджень і Центр підготовки щодо застосування та експлуатації безпілотних авіаційних систем.

«Вірю, що настане той день, коли ми, українці, будемо використовувати наші літаки, вертольоти, безпілотники в мирному небі тільки для зйомок яскравих подій, щасливих облич українців, териконів в Донецькій області, безкрайніх ланів пшениці на Луганщині та Черкащині, тиші вод Азовського і Чорного морів і, звичайно, краси Карпатських і Кримських гір», – сказав Володимир Зеленський.

Президент Володимир Зеленський 29 липня підписав закони «Про основи національного спротиву» та про зміни до закону «Про чисельність Збройних Сил України», ухвалені 16 липня Верховною Радою.

Детальніше про президентський законопроект «Про основи національної опору», який покликаний врегулювати назріле і перезріло питання територіальної оборони України, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Від тероборони до національного опору».

Нагадаємо:

  • 25 травня 2021 року у Верховній Раді був зареєстрований як невідкладний проєкт закону «Про основи національного спротиву», поданий президентом України. Також Зеленський подав законопрєкт №5558 про внесення зміни до закону України «Про чисельність Збройних Сил України», яким збільшує чисельність ЗСУ на 11 тис. військовослужбовців для забезпечення функціонування окремого роду сил ЗСУ – Сил територіальної оборони, а також подальшої розбудови системи руху опору.
  • 29 червня 2021 року Верховна Рада на позачерговому засіданні прийняла за основу президентські законопроєкти про основи національного спротиву (№5557) та збільшення чисельності Збройних сил України (№5558).
  • 16 липня 2021 року Верховна Рада прийняла закон про правові та організаційні засади національного опору. Документ визначає поняття національного опору, опору, територіальної оборони та їх завдання. Також Рада прийняла закон, який збільшує чисельність ЗСУ на 11 тисяч військовослужбовців у зв’язку з прийняттям закону «Про основи національної опору», доводячи загальну кількість ЗСУ до 261 тис. осіб.