Справа Чорнобука: Ключовий свідок, журналіст Мокрушин заявив про тиск з боку захисту обвинуваченого

Новини
Сергій Мокрушин під час допиту, Валерій Чорнобук (другий зліва), Печерський райсуд, 14.12.2021 Фото: zmina.info

Журналіст Сергій Мокрушин, який є ключовим свідком у справи про державну зраду ексголови Апеляційного суду АРК Валерія Чорнобука, заявив про тиск на нього з боку захисту обвинуваченого. Напередодні чергового судового засідання персональні дані журналіста були оприлюднені на фейсбук-акаунті, що викликає сумніви у своїй правдивості.

Про це Сергій Мокрушин розказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Я неодноразово під час розгляду цієї справи отримував погрози від самого Валерія Чорнобука, від його адвоката Костянтина Грицишена, що вони знайшли і оприлюднять дані мого паспорта, який я отримував в окупованому Криму влітку 2014 року. Напередодні засідання сьогодні, як я розумію, ця погроза була реалізована. Через фейсбук-акаунт якоїсь, на мою думку, неіснуючої людини, відсутньої в Україні, оприлюднили якийсь витяг з бази Федеральної міграційної служби Росії, який містить мої персональні дані і адреси прописки, що наражає на небезпеку моїх рідних, які мешкають у Криму», – сказав Мокрушин.

Він вказав, що автори «зливу», аби більше його очорнити, використали відомий пропагандистський прийом: до оприлюднених документальних даних була додана брехлива інформація.

В зв’язку з цим журналіст звернувся з заявою до прокуратури Автономної Республіки Крим і Севастополя, оскільки вважає такі дії тиском і погрозами на нього як на свідка у справі проти Чорнобука.

На його думку деякі представники влади в Україні зацікавлені у тому, щоб Чорнобука не засудили.

«Коли Валерій Чорнобук був у розшуку, його інтереси в суді представляв Олег Татаров, який тепер заступник голови Офісу президента. Суддя у справі Валерія Чорнобука Віта Бортницька у 2020 році захистила кандидатську дисертацію під науковим керівництво Олега Татарова. Є очевидний зв’язок адвокатів Чорнобука і з суддею. Це також видно з їхньої поведінки під час засідань … Коли мене допитували, був допит в одні ворота, була купа запитань, що не мають стосунку до справи, у мене під присягою хотіли витягнути дані про людей, з якими я працював у Криму, і які там лишаються, намагалися отримати дані як отримував гонорари», – зазначив Мокрушин.

Він також пояснив, чому був змушений отримати російський паспорт, коли працював на півострові. «Після окупації Криму 2014 року там склалася така реальність, що залишатися там на території і не мати окупаційного посвідчення особи, тим більше виконувати мої журналістські обов’язки було практично неможливо. Тим більш, що видання в якому я працював – «Центр журналістських розслідувань», окупаційною владою одразу було внесено до «чорних списків». Я намагався втриматися якнайдовше в Криму, бо там вже не було кому працювати, майже всіх журналістів звідти вже повиганяли. Тому я і вирішив взяти цей «аусвайс». Без нього я ризикував бути заарештованим», – сказав журналіст.

Він додав, що документи тоді видавались окупантами у спрощений спосіб і для цього не вимагали писати заяви на отримання громадянства РФ чи вихід з українського громадянства, чи склади якусь присягу.

Як повідомлялось, 14 грудня 2021 року у Печерському райсуді Києва допитали як свідка Сергія Мокрушина, інтерв’ю якого як журналіста Центру журналістських розслідувань стало доказом у кримінальному провадженні про державну зраду ексголови Апеляційного суду АРК Валерія Чорнобука. Адвокат обвинуваченого намагається перекласти вину за висловлювання Чорнобука на журналіста за оприлюднення запису інтерв’ю.

Нагадаємо:

  • Валерій Чорнобук на момент окупації Криму очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю журналісту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину Чорнобук розповідав про сприяння переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ. У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на виставі «прокурора Криму» Наталії Поклонської. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка був призначений на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.
  • 7 вересня 2016 року Вища рада юстиції внесла подання до Верховної Ради України про звільнення Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з порушенням присяги судді. 29 вересня 2016 року Верховна Рада звільнила Чорнобука із посади судді. Але голосування було проведене з порушенням регламенту, тож згодом Верховний Суд постанову парламенту скасував.
  • 19 вересня 2019 року Вища рада правосуддя повторно звільнила Валерія Чорнобука з посади судді.
  • 17 жовтня 2019 року прокуратура АР Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо Чорнобука за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).
  • 1 жовтня 2020 року Верховний суд відмовився визнавати протиправним звільнення Валерія Чорнобука з посади судді.