Більше сотні кримських татар зібралися підтримати Куртумера Чалгозова, якого катувало ФСБ

Новини
Куртумер Чалгозов (праворуч) Фото: Кримська солідарність

Старійшини та активісти з числа кримських татар зібралися в Приморському під Феодосією, щоб висловити підтримку Куртумеру Чалгозову, який раніше оприлюднив свою розповідь про допит і тортури, яким піддали його співробітники ФСБ з метою примусити до співпраці. 

Про це повідомляє «Кримська солідарність».

7 січня до будинку Куртумера Чалгозова приїхало понад 130 кримських татар – старійшин і активістів з усього Криму. Вони вирішили висловити родині Чалгозова слова підтримки. 

«Я разом зі своїми товаришами з Бахчисараю приїхав у Феодосію для того, щоб підтримати сім’ю Куртумера Чалгозова, щодо якого нещодавно було здійснено обшук, а його самого відвезли та схиляли до співпраці. Те, що він зробив, оголосив усе, що з ним сталося, всі приниження, образи, погрози, він зумів подолати свій страх і зробив це надбанням громадськості, заслуговує на увагу, тому наш приїзд пов’язаний з цим, підтримати цю сім’ю, його самого», – пояснив мету зібрання Енвер Сейтмеметов. 

Кримські татари в гостях у Куртумера Чалгозова Фото: Кримська солідарність

14 грудня 2021 року окупанти в Криму після обшуку затримали 23-річного кримського татарина Куртумера Чалгозова, який проживає в селищі Приморське неподалік Феодосії. Його відвезли в машині із зав’язаними очима, швидше за все, до Сімферополя, де допитували у справі Нарімана Джелялова та братів Ахтемових. Увечері Чалгозова відпустили.

5 січня 2022 року Куртумер Чалгозов розповів про деталі свого затримання співробітниками ФСБ. Його вивезли в невідомому напрямку, прив’язували скотчем до стулу і погрожували «зіпсувати життя», сфальсифікувати кримінальну справу і засудити його до тривалого строку позбавлення волі, якщо він не піде на співпрацю з ФСБ.

 Нагадаємо:

  • 3 вересня 2021 року в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова до 4 листопада. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 4 листопада для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 7 вересня 2021 року ФСБ заявила, що ГУР Міноборони України та Меджліс кримськотатарського народу причетні до організації диверсії, яка нібито сталася на газопроводі в окупованому Криму 23 серпня.
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явила Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).