Наріман Джелялов утримується в СІЗО в «жорстокій ізоляції від зовнішнього світу» – Полозов

Новини
Наріман Джелялов, перший заступник голови Меджлісу в «Сімферопольському районному суді», 06.09.2021 Фото: facebook.com/crimeansolidarity

Незаконно заарештований в окупованому Криму перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов утримується в СІЗО Сімферополя в «жорсткій ізоляції від зовнішнього світу».

Про це повідомив адвокат Микола Полозов, який 19 січня зустрівся із підзахисним у СІЗО.

«Кілька годин ми обговорювали у маленькому приміщенні – слідчому кабінеті майбутній судовий процес, а також умови утримання Нарімана. Крім того, я повідомив йому останні новини про події у Криму та у світі. Наріман так само перебуває в найжорстокішій ізоляції від зовнішнього світу. Ні газет, ні радіо, ні телевізора не має. За місяць йому передали лише п’ять листів (попри те, що у СІЗО у цензорів лежить величезна пачка з десятків, якщо не сотні листів, які йому надіслали друзі, знайомі та просто небайдужі люди)», – написав Полозов.

Він зазначив, що окупаційна влада в Криму поставила перед собою завдання – «заглушити голос Нарімана, тотально ізолювати його. Зробити вигляд, ніби його немає».

«У ці тривалі вихідні Наріман багато читав, на щастя книги з тюремної бібліотеки йому все ще дозволяють читати. А також посилено готувався до майбутнього процесу. Повідомив, що проблему з опаленням у камері загалом вирішили та додатково видали обігрівач. Кілька днів тому центральне опалення ненадовго вимикали, тут він і знадобився. В іншому, у його тюремному побуті все без істотних змін», – додав адвокат.

Полозов також повідомив, що «Верховний суд Криму» призначив слухання з розгляду апеляційних скарг захисту на останнє продовження запобіжного заходу Джелялову на 25 січня, початок о 14:00.

Як повідомлялось, 22 грудня 2021 року в Криму «Київський районний суд» Сімферополя продовжив до 23 лютого 2022 року термін утримання під вартою першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялову та двоюрідним братам Азізу та Асану Ахтемовим, яких ФСБ обинувачує у скоєнні «диверсії», яка нібито сталася у селі Перевальне.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова до 4 листопада. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 4 листопада для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 7 вересня 2021 року ФСБ заявила, що ГУР Міноборони України та Меджліс кримськотатарського народу причетні до організації диверсії, яка нібито сталася на газопроводі в окупованому Криму 23 серпня.
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).