Війна Росії проти України: хроніка 10 березня

Війна

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Російські окупанти вчиняють низку воєнних злочинів на території України. Це обстріли житлових кварталів та об’єктів цивільної інфраструктури, віроломство, мародерство. Це порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

Читайте хроніку війни: за 24 лютого; за 25 лютого; за 26 лютого; за 27 лютого; за 28 лютого; за 1 березня; за 2 березня; за 3 березня; за 4 березня; за 5 березня; за 6 березня; за 7 березня; за 8 березня; за 9 березня.

20:45 Розгромлена техніка окупантів біля села Мокрець Київської області.

20:28 Внаслідок вторгнення російських військ в Україну зруйновано інфраструктуру, будівлі та інші матеріальні цінності на суму не менше 100 мільярдів доларів.

Про це сказав радник президента Зеленського з економічних питань Олег Устенко, повідомляє Reuters.

Він додав, що війна спричинила повну зупинку 50% українських підприємств, а інша половина працює на межі своїх можливостей.

20:10 10 березня із Сум «зеленим коридором» виїхали 2664 автомобілі, 54 — автобуси. Усього понад 12 тис людей.

Це — колони з Краснопілля, Тростянця та обласного центру.

Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ станом на 18.00, 10.03.2022

Протягом дня захисники України на Поліському та Волинському напрямках змусили противника відійти на невигідні для нього рубежі.

— На Сіверському напрямку звільнили населений пункт Бакланова Муравійка.

— Оборонці Києва стійко утримують рубежі, охороняють об’єкти критичної інфраструктури міста.

— Російських окупантів зупинено на всіх напрямках, противник несе значні втрати в особовому складі, озброєнні та техніці.

— Загарбники зосередили зусилля на розповсюдженні дезінформації та пропаганди по всіх наявних інформканалах.

— Серед військовослужбовців Росії ширяться чутки про неспроможність міністерства оборони рф виплачувати грошове забезпечення через дії санкцій, що в свою чергу деморалізує особовий склад окупаційних підрозділів.

— В районі населеного пункту Шестовиця Чернігівської області окупанти шукають спосіб здатися в полон.

Фото Маріуполя, який тримає удар російської агресії

17:50 Росіяни думають підірвати склади аміаку на Харківщині — СБУ

«Держава-терорист продукує фейки, аби виправдати свої звірства і звинуватити в них Україну. Наприклад, російські окупанти всерйоз розглядають можливість підірвати склади аміаку на Харківщині, аби звинуватити у цьому ЗСУ. За нашими даними, проробляються варіанти вчинення й інших провокацій», — йдеться у повідомленні.

На Херсонщині у с. Дар’ївка російські військові обстріляли автомобіль, загинула водійкаСуспільне Херсон

Прокуратура Херсонської області відкрила кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством.

17:25 Вчорашній бій на напрямку Бровари завершився повним розгромом підрозділу російських військ – Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний

16:34 Російські окупанти, що захопили Запорізьку АЕС, замінували узбережжя Каховського водосховища, що межує з атомною електростанцією — Енергоатом

16:04 Окупанти зруйнували будівлю Головного управління ДСНС у Маріуполі

16:00 У Києві поліцейські за зверненнями громадян затримали 45 мародерів та 70 людей, які можуть бути причетні до диверсійної діяльності. Протягом останніх 4 днів у столиці не зафіксовано випадків мародерства

Останнім часом можливі періодичні проблеми зі зв’язком на спецлінію 102 у зв’язку з її перевантаженням.

Однак ви можете зателефонувати за резервними номерами столичної поліції – 0672311868, а також територіальних підрозділів:

Голосіївське УП – 0676505015

Дарницьке УП – 0676506921

Деснянське УП – 0676506922

Дніпровське УП – 0676506923

Оболонське УП – 0671241949

Печерське УП – 0986225993

Подільське УП – 0978938414

Святошинське УП – 0987340646

Солом‘янське УП – 0731044138

Шевченківське УП – 0676506924

Управління поліції в метрополітені – 0964901698

15:51 Дві російські ракети вдарили по аеропорту у Лозоватці Криворізького району Дніпропетровської області – Вілкул

15:20 Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що від 24 лютого внаслідок бойових дій в Україні загинула 71 дитина, понад 100 — поранено.

15:02 Українські захисники знищили ще один зенітно-ракетний комплекс «Бук» російських окупантів за допомогою ударного безпілотника Bayraktar TB2.

Відео прицільного удару опублікував telegram-канал Оперативний ЗСУ.

14: 25 У Мелітополі російські окупанти звільнили депутатку Запорізької облради від «Європейської Солідарності» Лейлу Ібрагімову, яку вони раніше затримали у її домі та відвезли у невідомому напрямку. Однак поки зв’язку з нею немає.

Про це повідомив п’ятий президент України, лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко у Facebook.

14:02 Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 12.00 10.03.2022 щодо російського вторгнення:

Триває п’ятнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.

На Поліському напрямку окупанти продовжують утримувати населені пункти Поліське, Кухарі, Бородянка, Андріївка, Мотижин, Гореничі, Буча, Демидів. Ворог намагається відновити боєздатність підрозділів, що понесли значні втрати, здійснює перегрупування та не відмовляється від задуму блокування Києва із заходу та південного-заходу. Не виключається підготовка та проникнення диверсійно-розвідувальних груп противника в Київ під виглядом евакуйованих жителів окупованих населених пунктів.

Силами оборони України відбито спробу форсування противником річки Ірпінь в районі населеного пункту Мощун, противника відкинуто, населений пункт звільнено.

На Миколаївському напрямку ворог намагається закріпитись по населеним пунктам Лупарево, Правдино, Благодатне, Новогригорівка, Калинівка, Киселівка, Першотравневе, Олександрівка, Бургунка, Береслав, Таврійськ.

На Кримському напрямку зафіксовано посилення угруповання противника батальйонною тактичною групою зі складу 336-ї окремої бригади морської піхоти Балтійського флоту збройних сил РФ.

На всіх напрямках ПРОТИВНИКА ЗУПИНЕНО Силами оборони України, успіху не має, намагається втримати зайняті рубежі та позиції.

Як особливість, ворог, з метою введення в оману підрозділів Сил оборони України, почав позначати себе жовтою стрічкою на рукаві. Проте, для ідентифікації приналежності до ЗС РФ жовта стрічка також кріпиться на ногу. Будьте пильними!

13:46 На Київщині українські захисники розгромили батальйонно-тактичну групу 6-го танкового полку (Чебаркуль) 90 танкової дивізії Центрального військового округу та знищили командира полку А.Захарова

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України

«Під час ведення бойових дій в Броварського району Київської області зазнала значних втрат в особовому складі та техніці батальйонно-тактична група (БТГр) 6 танкового полку (Чебаркуль) 90 танкової дивізії Центрального військового округу. Зокрема, ліквідовано командира полку полковника А.Захарова», – йдеться у повідомленні.

В результаті значних втрат БТГр 6 танкового полку разом з БТГр 239 танкового полку 90 танкової дивізії були змушені відступити та перейти до оборони.

У військовій розвідці також показали відео того як українська артилерія та ударні безпілотники Bayraktar TB2 наносять удари по танковій колоні окупантів.

13:35 Міністри закордонних справ України та Росії Дмитро Кулеба та Сергій Лавров на зустрічі в Анталії обговорили питання припинення вогню на 24 години та гуманітарного коридору в Маріуполі, однак не досягли прогресу.

Це була перша зустріч на урядовому рівні від початку повномасштабної війни Росії проти України.

12:54 Уряд Великої Британії запровадив санкції проти сімох наближених до президента РФ Володимира Путіна російських олігархів, серед яких власник англійського футбольного клубу «Челсі» Роман Абрамович, та власник En+ Group Олег Дерипаска.

Про це повідомляється у пресрелізі британсього уряду.

Відтепер у країні будуть заморожені активи Абрамовича, йому буде заборонено проводити операції з приватними особами та підприємствами Великої Британії. Крім того, російському олігарху взагалі буде заборонено в’їзд до країни.

Зазначається, що британський уряд також запровадив санкції проти інших наближених до російського президента олігархів, таких як Олег Дерипаска (En+ Group), Ігор Сєчін (Роснєфть), Андрій Костін (ВТБ), Олексій Міллер (Газпром), Миколай Токарєв (Транснєфть) та Дмитро Лєбєдєв (Банк «Росія»).

Загальна сума статків вказаних осіб оцінюється у близько 15 млрд фунтів стерлінгів.

«Не може бути безпечного притулку для тих, хто підтримує злісний напад Путіна на Україну. Сьогоднішні санкції є наступним кроком у непохитній підтримці Великою Британією українського народу. Ми будемо безжальними в переслідуванні тих, хто сприяє вбивствам мирних жителів, руйнуванню лікарень і окупації суверенних союзників», – заявив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

12:23 Створено сайт для документування порушень прав людини Росією в Україні

Для ефективного збору та обробки інформації про порушення прав людини Російською Федерацією під час війни з Україною створено веб-платформу https://humanrights.gov.ua.

Про це повідомляє Офіс президента України.

Зібрані факти будуть використані як докази для захисту та представництва України у Європейському суді з прав людини та Міжнародному суді ООН.

Як зазначається, отримана інформація дасть змогу притягати до відповідальності Російську Федерацію та відстоювати інтереси України на міжнародних судових майданчиках.

Для того щоб зафіксувати порушення прав людини та/або скоєний злочин, необхідно заповнити форму, описати факт порушення прав людини загарбником, долучити наявні докази: фото-, відеоматеріали, документи, інформацію про свідків, жертви.

Уся інформація та свідки, які її нададуть, перебуватимуть під надійним захистом. Відомості будуть опрацьовані кваліфікованою командою юристів та підготовлені для захисту інтересів нашої держави. Доказова база буде використана лише в судових справах України проти Російської Федерації з дотриманням міжнародних стандартів правосуддя.

12:12 Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний продемонстрував, як українська артилерія знищує танки російських окупантів біля Бородянки Бучанского району на Київщині.

Відео Залужний опублікував на свій сторінці у Facebook.

«Ювелірна робота нашої артилерії по ворожим танкам в районі н.п. Бородянка», – написав він.

11:37 Впродовж останніх кількох днів російська авіація зменшила свою активність в Україні через ефективність опору Повітряних сил ЗС України.

Про це йдеться у регулярному звіті про ситуацію в Україні Міністерства оборони Великої Британії у Twitter.

«За останні кілька днів помічено значне зниження російської активності у повітрі в Україні, ймовірно через неочікувану ефективність й витримку Повітряних сил України», – заявили у британському військовому відомстві.

Також у Міноборони Британії додали, що велика російська колона на північному-заході Києва зробила невеликий прогрес у своєму просуванні за понад тиждень та продовжує зазнавати втрати від Збройних сил України.

«Російське міністерство оборони визнало, що у війні з Україною беруть участь солдати-строковики. У міру того, як зростають втрати російської сторони, президент Путін буде змушений використовувати солдатів із різних підрозділів російської армії та з інших джерел», – йдеться у звіті.

11:26 НЕК «Укренерго» очікує на безпечний коридор, щоб відновити електропостачання на Чорнобильській атомній електростанції.

Про це компанія повідомляє у telegram.

«Укренерго» очікує безпечного коридору, який надасть можливість відновити лінію, що заживить Чорнобильську АЕС», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ремонтні бригади готові виконати ремонт лінії негайно, незважаючи на погрози розстрілу з боку ворога, та очікують лише дозволу.

11:13 В Україні 10 березня продовжиться евакуація мирного населення з найбільш небезпечних населених пунктів. Буде відкрито сім гуманітарних коридорів.

Про це повідомила на брифінгу віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

«Ми відкриваємо гуманітарні коридори», – сказала Верещук.

Верещук проінформувала, що з міст Тростянець, Краснопілля, Суми евакуація здійснюватиметься в напрямку Полтави, а саме:

Тростянець-Суми-Голубівка-Вільшани-Недригайлів-Коровинці-Ромки-Андріяшівка-Лохвиця-Лубни-Полтава (частково на автобусах, частково на власному транспорті);

Краснопілля-Верхнє Сироватка-Суми-Голубівка-Вільшана-Недригайлів-Коровинці-Ромни-Андріяшівка-Лохвиця-Лубни-Полтава (частково на автобусах, частково на власному транспорті);

Суми-Голубівка-Вільшана-Недригайлів-Коровинці-Ромни-Андріяшівка-Лохвиця-Лубни-Полтава (із Сум – на особистому транспорті, а з Полтави – автобуси для людей без власного транспорту).

Крім того, з Маріуполя евакуйовуватимуть в напрямку Запоріжжя, Волновахи – Покровська, Ізюма – Лозової:

Маріуполь-Портовське-Мангуш-в обхід Нікольське-Республіка-Розівка-Більмак-Пологи-Оріхів-Запоріжжя з обов’язковим розмінуванням по всьому маршруту;

Волноваха-Валер’янівка-Новоандріївка-Кирилівка-Вугледар-Покровськ;

Ізюм-Мала Комишеваха-Барвинкове-Близнеци-Лозова.

Також віцепрем’єрка розповіла, що в напрямку Києва людей вивозитимуть з Бучі, Бородянки, Ірпеня та Гостомеля.

10:39 Радник очільника МВС України Антон Геращенко показав бойову техніку російських окупантів, знищених бійцями 72-ї бригади ЗСУ та полку «Азов» на Київщині.

Відповідні фото та відео Геращенко опублікував у telegram.

10:26 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 10.03 орієнтовно склали:

особового складу – понад 12 000 осіб,
танків ‒ 335 од,
бойових броньованих машин ‒ 1105 од,
артилерійських систем – 123 од,
РСЗВ – 56 од,
засоби ППО – 29 од,
літаків – 49 од,
гелікоптерів – 81 од,
автомобільної техніки – 526 од,
кораблі /катери – 3 од,
цистерн з ПММ – 60,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7.

«Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій», – додали у Генштабі.

10:15 У Мелітополі російські окупанти 10 березняпісля обшуку будинку затримали і відвезли в невідомому напрямку депутатку Запорізької облради, директоркиуМелітопольського міського краєзнавчого музею Лейлу Ібрагімову.

Про це повідомив керівник «Кримськотатарського ресурсного центру», член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні, в м. Мелітополі, о 6-й ранку озброєні люди у російській військовій формі увірвалися у будинок депутатки Запорізької обласної ради, представниці корінного кримськотатарського народу Лейли Ібрагімової, директорки Мелітопольського міського краєзнавчого музею.
Провели обшук, вилучили телефони. Лейлу Ібрагімову відвезли у невідомому напрямку», – написав Барієв.

Цю надзвичайну подію прокоментував голова Меджлісу Рефат Чубаров.

«На тимчасово окупованих територіях російські загарбники проводять «зачистку»…», – написав Чубаров у Facebook.

09:23 У збитих над Україною російських льотчиків часто не розкриваються парашути. У військовій розвідці вважають, що це не випадково і робиться для того, щоб вони не потрапили у руки правосуддя та не розповіли про воєнні злочини, які вчиняє Росія в ході війни з Україною.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«Днями українською системою ППО було збито російський літак Су-25. Ворожий льотчик катапультувався, але загинув. Збитий російський пілот став одним із багатьох тисяч окупантів, які прийшли «на Україну», а залишаться назавжди в українській землі. Однак цей випадок має свою особливість і поповнив статистику збитих асів Путіна, у яких після катапультування не розкрився парашут. Зараз проводиться детальне вивчення уламків цього і раніше збитих літаків російських фашистів, з попередніх результатів випливає, що однією з причин неспрацьовування парашута може бути його умисне неправильне укладання перед вильотом», – йдеться у повідомленні.

Як вказують у ГУР, кожен з російських льотчиків, які здійснюють бойові вильоти в українське небо, вбивають українських жінок та дітей, руйнують 500-кілограмовими бомбами та ракетами наші міста, що мають тисячолітню історію, за міжнародними канонами – воєнний злочинець, який буде засуджений на великий тюремний термін.

«Віддавати таких людей у руки правосуддя та відкрити правду усьому світу – це якось не за кремлівськими правилами. Краще льотчику перед вильотом силами традиційно сіренького та непомітного «особіста» (спадкоємця «залізного Фелікса» та дрібного Путіна) трохи «підправити» парашут. Як то кажуть – раз і справа у капелюсі. У сенсі льотчик у землі і нікому нічого не розповість, – додали у військовій розвідці.

09:11 Україна отримала вже другу партію станцій Starlink. Вона значно більша за першу, інформує очільник Мінцифри Михайло Федоров.

Про це повідомляє Держспецзв’язку.

08:52 До Міжнародного агентства з атомної енергії перестали надходити дані з систем гарантій, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Чорнобильській та Запорізькій атомних електростанціях.

Про це МАГАТЕ повідомляє у Twitter.

«У МАГАТЕ перестали надходити дані з систем гарантій, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Чорнобильській АЕС та Запорізькій АЕС», – йдеться у повідомленні.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі висловив занепокоєння щодо раптового припинення надходження таких даних до штаб-квартири МАГАТЕ у Відні з цих двох об’єктів, на яких знаходиться велика кількість ядерного матеріалу у вигляді відпрацьованого або свіжого ядерного палива та ядерного матеріалу інших типів.

Як зазначається, причину збою у передачі даних за гарантіями не вдалося оперативно встановити. При цьому продовжують надходити відповідні дані з інших ядерних об’єктів в Україні, зокрема з трьох інших атомних електростанцій.

08:12 Російські військові кораблі перебазувалися до узбережжя окупованого Криму і поки що не мають наміру висаджувати десант на узбережжі Одеської області.

Про це повідомив представник Оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

«Чорноморські ескадри РФ зараз перебазувались до мису Тарханкут та озера Донузлав і не мають зараз поки що наміру висаджувати морський десант на наше узбережжя, бо знають, чим для них це закінчиться. Що стосується південного напрямку оборони взагалі, то ворога стримано на позиціях: Херсон, Кривий Ріг, Вознесенськ та Нововоронцовка Херсонської області», – сказав Братчук.

07: 58 На 10 березня в Сумській області заплановано три «зелені коридори».

Про це повідомив голова Сумської обласної державної адміністрації – керівник Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький у своєму Telegram-каналі.

За його словами, місця зборів буде оголошено зранку. Початок режиму тиші та рух колон попередньо запланований на 9:00.

Суми-Полтава: Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

Тростянець-Полтава: Тростянець – Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

Краснопілля-Полтава: Краснопілля – Верхня Сироватка – Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава.

07:47 Оперативна інформація станом на 06.00 10.03.2022 щодо російського вторгнення від Генерального штабу ЗСУ:

Розпочато п’ятнадцяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Сили оборони України продовжують стримувати наступ ЗС РФ у Донецькому, Слобожанському та частині Таврійського операційних районах. Захищають українські міста Харків та Охтирку. Основні зусилля зосереджуються на недопущенні просування противника в південно-східному напрямку. Триває кругова оборона міста Маріуполя.

Разом з тим продовжується прикриття державного кордону з Республікою Білорусь.

На Сіверщині, українські захисники утримують оборону міста Чернігова. Вживаються заходи щодо стримування просування ворога в напрямку Києва.

Угруповання сил і засобів оборони міста Києва перебуває в постійній готовності до відбиття наступу противника, наносить вогневе ураження наступальним угрупованням окупантів та утримує визначені оборонні рубежі.

На південному напрямку здійснюється стримування противника у напрямках на міста Кривий Ріг, Миколаїв, Вознесенськ та населений пункт Нововоронцовка (Херсонської області).

На інших напрямках угруповання військ проводять стабілізаційну операцію та виконують завдання територіальної оборони.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України відбивають ракетно-бомбові удари та знищують засоби повітряного нападу противника, здійснюють протиповітряне прикриття важливих об’єктів України та угруповань військ.

Протягом останніх двох діб винищувальна авіація та підрозділи зенітних ракетних військ знищили чотири штурмовика Су-25 та два вертольоти противника.

Противник знизив темпи наступу, його особовий склад деморалізований. Значно збільшилась кількість випадків дезертирства та мародерства.

07:40 Рада ЄС на додачу до оголошених раніше секторальних санкцій проти Росії і Білорусі вирішила застосувати обмежувальні заходи ще проти 160 росіян, серед яких є члени російської Ради Федерації, олігархи та представники бізнесу.

07:23 Палата представників Конгресу США прийняла законопроєкт про бюджетні витрати на загальну суму $1,5 трильйона, який включає, зокрема, екстрену допомогу для України та союзників на суму $13,6 мільярда.

Голосування відбулося пізно ввечері 9 березня за вашингтонським часом, передає Укрінформ.

Документ, який складається з понад 2,7 тисячі сторінок, був розділений для голосування на дві частини. Першу підтримав 361 конгресмен, другу – 260 законодавців, чого було достатньо для ухвалення законопроєкту в цілому.

Документ визначає фінансування уряду США на решту фінансового року. Він, зокрема, передбачає виділення $13,6 мільярда для допомоги Україні та союзникам у Європі, а також на інші заходи для реагування на російську агресію. Пакет включає кошти на гуманітарну й економічну допомогу, а також на посилення оборонних спроможностей України й союзників США у країнах Балтії та Центральної і Східної Європи.

Як повідомляв Укрінформ, від початку російської агресії адміністрація Білого дому надіслала запит до Конгресу для виділення $6,5 мільярда для реагування на розв’язану росією війну проти України, після чого ця сума була збільшена до $10 мільярдів, а зрештою до $13,6 мільярда. Для затвердження документа його має підтримати Сенат, після чого президент США має його підписати.