Війна Росії проти України: хроніка 12 травня

Новини
Фото: facebook.com/CinCAFU

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

21:00 Українські ВМС в ніч на 12 травня вразили біля острова Зміїний у Чорному морі одне з найновіших на Чорноморському флоті рф судно тилового забезпечення проєкта 23120 «Всеволод Бобров». Судно загорілось і намагається дістатись до окупованого Севастополя.

20:16 Верховна Рада 12 травня затвердила указ президента Володимира Зеленського від 11 травня про примусове вилучення активів в Україні Сбербанку Росії та «ВЭБ.РФ».

18:22 Верховна Рада 12 травня схвалила конфіскацію майна фізичних та юридичних осіб російської федерації та республіки білорусь, щодо яких попередньо вже були застосовані санкції у вигляді блокування активів. Такий суворий захід буде застосовуватися лише в період дії правового режиму воєнного стану.

17:53 Бригада швидкого реагування Національної гвардії України опублікувала відео, як віськовслужбовці 81-ї окремої аеромобільної бригади ЗСУ знищили ворожу бронетехніку на Луганщині із ПТРК «Стугна-П».

«Демілітаризація армії терористів триває. Знищення БМП-1 окупантів у Рубіжному. Дякуємо за цю філігранну роботу з української «Стугни» 81 окрема аеромобільна бригада ЗСУ. Працюємо разом і переможемо разом», – йдеться у коментарі до відео.

17:45 Телеканал CNN оприлюднив відео воєнного злочину, який здійснили російські окупанти. 16 березня військові рф в спину розстріляли власника та охоронця автосалону під Києвом, а сам салон пограбували. Наразі те, що сталося, розслідується українською прокуратурою як військовий злочин.

16:40 Так званий «глава ДНР» Денис Пушилін підтвердив, що російські війська продовжують спроби захоплення заводу «Азовсталь» у Маріуполі, а також відкинув можливість екстракції українських захисників з території підприємства.

14:38 Наразі головним і єдиним предметом переговорів між Україною та рф є створення гуманітарного коридору для евакуації важкопоранених захисників заводу «Азовсталь» у Маріуполі. Лише після досягнення домовленостей і порятунку цих людей можливі подальші переговорні кроки.

13:57 Наслідком економічних санкцій, накладених провідними державами світу на країну-агресора, є відчутний занепад військово-промислового комплексу рф і тому росія постачає в підрозділи, які зазнали непоправних втрат на війні в Україні, техніку та озброєння 1950-60-х років виробництва.

12:55 Управління стратегічних комунікацій ЗСУ опублікувало відео того, як українські десантники знищують техніку російських загарбників.

«Кожен окупант, який приїхав в Україну, щоб принести сюди «руський мір» назавжди залишиться на нашій священній землі! Доведено воїнами 79-ї окремої десантно-штурмової бригади з Миколаєва. Смерть російським окупантам! ДШВ – Завжди Перші! Слава Україні!», – йдеться у коментарі до відео.

12:02 Бійці 92-ї ОМБр імені кошового отамана Івана Сірка показали, як знищують російських окупантів та звільняють від них українську землю.

«Клаптик за клаптиком, село за селом разом з побратимами повертаємо своє – те, чому нема ціни в усьому світі – Батьківщину!», – йдеться у коментарі до відео опублікованого на сторінці 92-ї ОМБр у Facebook.

11:03 Збройні сили України продовжують успішний контрнаступ на північ від Харкова. Після важких втрат росія виводить свої військові підрозділи з Харківщині для реорганізації та поповнення своїх сил.

10:52 Дані Генерального штабу ЗСУ про загальні бойові втрати противника з 24.02 по 12.05:

10:21 Міжнародний досвід свідчить, що розмінування українських територій може тривати від 5 до 10 років. Найбільш забрудненими вибухонебезпечними предметами є території Київської, Чернігівської, Харківської, Сумської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької і Луганської областей.

10:05 Голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус: війська рф завдали авіаудари по Новгороду-Сіверському, є загиблі та поранені.

«Сьогодні вночі по місту Новгород-Сіверський москальська мразота завдала декілька авіаударів по об’єктах критичної інфраструктури. Це школи. Пошкоджені й інші адміністративні будівлі та приватні будинки. Є загиблі та поранені. Наразі на місці події працюють рятувальники та медики», – написав Чаус у Telegram.

09:27 З початку повномасштабної російської агресії в Україні було втрачено близько 4,8 мільйонів робочих місць. Якщо ситуація на фронті загостриться ще сильніше, це може призвести до втрати роботи вже семи мільйонів людей.

08:55 Командир підрозділу 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМСУ Сергій Волинський (Волина), який разом з іншими захисниками Маріуполя перебуває на заводі «Азовсталь», звернувся до американського бізнесмена Ілона Маска з проханням про допомогу та організацію їхньої евакуації у третю країну.

08:00 Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ: Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської та Херсонської областей і утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

На Донецькому напрямку підрозділи противника намагаються розвинути наступальні дії на Лиманському, Сєверодонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках. Основним завданням залишається встановлення повного контролю над Рубіжним, захоплення Лиману та Сєвєродонецька.

На Лиманському напрямку ворог форсував річку Сіверський Донець для введення основних сил та проведення наступу. У напрямку на Сіверськ веде наступ в бік Зеленої Долини і Новоселівки. Тривають бойові дії . Для забезпечення подолання водної перешкоди агресор з території російської федерації у напрямку Кремінної перекинув техніку понтонно-мостового парку.

На Сєвєродонецькому напрямку противник веде наступ у напрямку Кудряшівка, Сєвєродонецьк, має частковий успіх. На Бахмутському напрямку ворог веде штурмові дії у напрямку Первомайськ, Комишуваха, бойові дії тривають. На Авдіївському напрямку противник веде штурмові дії у напрямку Новобахмутівка та Новокалинове. На Курахівському напрямку ворог наступає у напрямках Степне – Новомихайлівка, Славне – Новомихайлівка та Олександрівка – Мар’їнка. Продовжуються бойові дії.

В Маріуполі основні зусилля окупантів зосереджені на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі заводу «Азовсталь». Противник не припиняє завдавати авіаційних ударів.

***

Речник голови Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук: кораблі Чорноморського флоту рф проводять перегрупування.

«Ніч в Одесі та області минула без обстрілів, однак загроза завдання ракетних ударів залишається високою», – написав Братчук.