Оточення Путіна володіє віллами та літаками на $4,5 млрд через ще один кооператив – розслідування

Новини

Оточення президента рф Володимира Путіна володіє активами вартістю щонайменше 4,5 млрд доларів 86 компаній, пов’язаних з компанією LLC Invest.

Про це йдеться у спільному матеріалі російського видання «Медуза» та Проекту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP).

За даними журналістів, великий маєток на березі Чорного моря, лижний курорт і вілла під Санкт-Петербургом, володіння якими приписують Путіну, користуються однією і тією ж цифровою інфраструктурою, зокрема електронною поштою. Організації представників оточення президента РФ користуються поштовими скриньками з доменом llcIinvest.ru – компанією володіє «Москомзв’язок», пов’язаний з банком «Росія» і через нього з оточенням лідера держави-агресора.

Загалом журналісти знайшли 86 компаній, які користуються цією поштою, загальна вартість їхніх активів становить 4,5 млрд. доларів. У цю суму входять вілли, літаки, яхти та банківські рахунки. При цьому директорами компаній є ті самі особи, у них однакові юридичні адреси та аудитори.

Один із експертів з питань корупції у коментарі виданню зазначив, що група компаній LLCInvest була створена навколо близьких до Путіна осіб, які працювали з ним у мерії Петербурга ще у 90-х роках. Співрозмовник журналістів припустив, що група компаній може працювати як кооператив, учасники якого користуються загальними активами.

У публікації наголошується, що банк «Росія», який після початку повномасштабного вторгнення РФ до України потрапив під санкції США та Євросоюзу, не відповів на запит авторів розслідування. При цьому речник російського лідера Дмитро Пєсков стверджує, що Путін не пов’язаний зі згаданими в розслідуванні компаніями.

Як повідомлялось, 6 квітня США разом з G7 та ЄС ввели нові санкції проти дочок президента рф Путіна, найбільших банків рф Альфа-банку та Ощадбанку, а також заборонили все нові інвестиції в Росію.

7 квітня США запровадили санкції проти російської алмазодобувної компанії «Алроса» та 28 дочірніх підприємств АТ «Об’єднана суднобудівна корпорація» (ОСК). Загалом у списку 29 організацій.

8 квітня Євросоюз застосував п’ятий пакет санкції проти рф у відповідь на звірства, вчинені російськими військовими у Бучі. Зокрема, Рада ЄС запровадила обмежувальні заходи щодо ще 217 фізичних і 18 юридичних з росії у відповідь на необґрунтовану і неспровоковану військову агресію росії проти України. До санкційного списку, зокрема, потрапили російські олігархи Борис Ротенберг та Олег Дерипаска, а також доньки президента рф Володимира Путіна.

2 червня посли Євросоюзу затвердили шостий пакет санкцій проти росії, до якого увійшло часткове нафтове ембарго. 3 червня шостий пакет економічних і персональних санкцій ЄС, спрямованих проти росії та білорусі, набув чинності.

Санкції ЄС та США, запроваджені проти росії через війну ви Україні, майже повністю перекрили участь західних технологій і компаній у розвитку військово-промислового комплексу Росії, повідомив морський експерт, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань).

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про запровадження персональних санкцій проти президента рф Володимира Путіна, його речника Дмитра Пєскова, прем’єр-міністра рф Михайла Мішустіна та ще низки високопосадовців держави-агресора. Також санкції запроваджені проти російських вишів та їх керівників.

Після окупації Криму для російських олігархів і можновладців стала можливою і копійчана купівля аграрних земель, і експропрійованих виноградарських та виноробних господарств. Тож тепер тут мало не увесь кооператив «Озеро» найближчих друзів президента Путіна, які проковтнули і «Новий світ», і «Коктебель», і , нарешті, вкрали найціннішу перлину – «Масандру».

Читайте також розслідування ЦЖР Російські олігархи-винороби на крадених землях «Масандри» та їхні європейські міньйони