Війна Росії проти України: хроніка 23 червня

Новини
Фото: Facebook СтратКом ЗСУ

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

22:33 Європейська рада 23 червня ухвалила рішення про надання Україні та Молдові статусу кандидата в члени Європейського союзу. Президент Володимир Зеленський привітав це рішення та заявив, що майбутнє України – в ЄС.

19:00 До України вже прибули реактивні системи залпового вогню M142 HIMARS, які США передали українським Збройним силам.

18:14 У Генічеському районі Херсонщини вже понад добу невідоме місцезнаходження мешканців села Щасливцеве Сусанни Ізмайлової та Расима Асанова, яких російські окупанти затримали 22 червня.

17:33 Російський письменник-бойовик «ЛДНР», колишній депутат Держдуми рф Захар Прилєпін опублікував у telegram пост, в якому розповів про нібито знищення колони ЗСУ на Херсонщині. Місцеві мешканці у коментарях викрили брехню Прилєпіна: техніка справді знищена, але це сталося ще 24 лютого.

16:52 Російська збройна агресія проти України, починаючи з окупації Криму в 2014 році, супроводжувалась агресією гуманітарною. Слідом за армією на захоплені Росією території Криму і Донбасу приходили російське телебачення, російська церква, російські шкільні підручники і «військово-патріотичне виховання». Велика війна розпочата РФ після 24 лютого 2022 року не стала винятком, пише Борис Петруньоу матеріалі для ЦЖР «Як Росія втягує окуповані території України до свого освітнього простору».

15:43 Контрольована і фінансована російськими структурами і спецслужбами телекомпанія «Крим» займається створенням пропагандистських матеріалів для мешканців нових окупованих росією територій України. Центр журналістських розслідувань встановив керівників та виконавців роботи із виправдання збройної агресії росії проти України. Більшість з них – громадяни України.

14:41 Європейський парламент 23 червня ухвалив резолюцію із закликом невідкладно надати Україні та Молдові статусу кандидата в члени Європейського Союзу. Також європарламентарі підтримати європейську перспективу для Грузії.

13:45 Армія США погодилася передати одного з двох чотирилапих роботів Spot, розроблених компанією Boston Dynamics, для очищення від мін та інших боєприпасів територій України, які були звільнені після тимчасової окупації військами рф.

12:26 На Херсонщині російські окупанти відпустили з полону викраденого тиждень тому проректора Херсонського державного університету (ХДУ) Максима Вінника, він уже перебуває на підконтрольній Україні території.

11:40 За даними британської розвідки, війська рф завдяки отриманому підкріпленню з 19 червня просунулися більш ніж на 5 км до південних околиць Лисичанська на Луганщині. Частина українських підрозділів відійшла, щоб не потрапити в оточення.

10:41 Від початку повномасштабної збройної агресії рф в Україні вже загинули 324 дитини, ще 593 отримали поранення.

10:19 На Луганщині війська рф захопили ще два населені пункти – Лоскутівку та Рай-Олександрівку. Внаслідок обстрілів окупантами Лисичанська загинула людина, ще троє отримали поранення.

09:38 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 23.06 орієнтовно склали:

особового складу – близько 34430 (+200) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1504 (+8) од,
бойових броньованих машин ‒ 3632 (+18) од,
артилерійських систем – 756 (+4) од,
РСЗВ – 240 (+1) од,
засоби ППО – 99 (+0) од,
літаків – 216 (+0) од,
гелікоптерів – 183 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 620 (+6),
крилаті ракети – 137 (+0),
кораблі /катери – 14 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2548 (+5) од,
спеціальна техніка – 60 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

09:31 Після атаки ЗСУ на морські платформи вкраденого росією в України підприємства «Чорноморнафтогаз», на які російські військові встановили засоби радіоелектронної боротьби та радіолокаційного контролю, був серйозно пошкоджений блок-кондуктор БК-1 на Одеському родовищі Чорного моря. При цьому самопідйомні плавучі бурові установки «Таврида» та «Україна», які перебували поряд, отримали незначні пошкодженя і залишаються на плаву. Станом на 22 червня супутник NASA зафіксував пожежу на блок-кондукторі.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Донецькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на встановленні повного контролю над містом Сєвєродонецьк, веденні наступальних дій з метою оточення наших військ у районі міста Лисичанськ та блокуванні основних логістичних шляхів.

На Сєверодонецькому напрямку противник оволодів населеними пунктами Лоскутівка, Рай-Олександрівка. Веде штурмові дії з метою встановлення контролю над населеним пунктом Сиротине. Здійснює підготовчі заходи до форсування річки Сіверський Донець.

На Бахмутському напрямку окупанти ведуть наступальні дії у напрямках населених пунктів Золоте та Вовчоярівка. Намагаються оволодіти панівними висотами в районі Берестового з метою встановлення контролю над трасою Бахмут – Лисичанськ. Для посилення угруповання на зазначеному напрямку, в район населеного пункту Новотошківське, ворог перекинув до однієї батальйонної тактичної групи зі складу Центрального військового округу.

На Південнобузькому напрямку окупанти основні зусилля зосереджують на недопущенні проведення нашими військами контрнаступальних дій у Херсонській та Миколаївській областях. Здійснюють інженерне обладнання позицій.

На Миколаївському напрямку ворог розгорнув у визначених районах артилерійські підрозділи. У подальшому не виключаються спроби ведення штурмових дій в напрямках Киселівка – Посад-Покровське та Олександрівка – Лупареве з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області.

Наші підрозділи продовжують виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках. Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках, де тривають активні бойові дії.