У шкільній програмі залишать твори російських письменників, життя і творчість яких пов’язані з Україною – Міносвіти

Новини
Фото: starylev.com.ua

У шкільній програмі зарубіжної літератури залишаться твори російських письменників, творчість та життя яких були тісно пов’язані з Україною, зокрема, Михайла Булгакова, Миколу Гоголя, Анатолія Кузнецова, Іллі Ільфа та Євгенія Петрова.

Про це повідомив керівник Управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки Юрій Кононенко в ефірі національного телемарафону.

«Якщо говорити концептуально, прийнято рішення, що письменники, які писали російською мовою, але творчість яких була тісно пов’язана з Україною, тобто, або вони народилися в Україні, або довгий час жили в Україні, або відображали у своїх творах українську тематику, їх творчість буде залишатися в навчальних програмах», – сказав Кононенко.

Зокрема, вказав він, українські школярі продовжать вивчати творчість Миколи Гоголя, Володимира Короленка, повість Михайла Булгакова «Собаче серце», роман Анатолія Кузнецова «Бабин Яр», роман «12 стільців» Іллі Ільфа та Євгенія Петрова.

За його словами, на заміну російських письменників у програму включать більше європейських, американських та азійських творців.

«Дуже великої кількості нових творів, які включені в програму, не буде. Якщо раніше деякі твори вивчалися для додаткового читання, тобто діти якщо хотіли , то читали їх, то деякі з них переведені в текстуальне вивчення. Тобто масового включення творів не буде, кістяк програми залишається так як є… Наприклад, якщо говорити зовсім про нове, то Йозеф Рот, австрійський письменник, він теж буде вивчатися в курсі шкільної зарубіжної літератури. Дуже багато письменників, які творили на європейському, американському та азійському континентах тепер вивчатимуться в курсі шкільної зарубіжної літератури», – розповів Кононенко.

Міністерство уже підготувало проєкт наказу про затвердження змін до усіх навчальних програм. Документ найближчим часом мають затвердити на найвищому рівні.

«З 1 вересня нового навчального року діти будуть вчитися за новою навчальною програмою», – підсумував Кононенко.

У червні група експертів при Міносвіти запропонувала виключити зі списку шкільної літератури низку російських творів: байки Крилова, розповіді Чехова, Буніна, билини про Іллю Муромця, твори Достоєвського, Булгакова, Толстого, Грибоєдова, Блока, Маяковського, Пастернака, Ахматової, Єсеніна, Гумільова та ін.