У Криму окупанти оштрафували активістку колишнього Українського культурного центру Галину Балабан

Новини
Активістка Українського культурного центру Галина Балабан Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму оштрафували активістку колишнього Українського культурного центру (УКЦ) Галину Балабан.

Як повідомляє ексактивістка УКЦ Олена Попова, зранку у Галини Балабан провели обшук у рамках відкритої адміністративної справи по ст.20.3 КОаПРФ («публічна демонстрація символіки екстремістської організації») ніби за пост у соцмережі 2018 року. Одразу після обшуку Галину Балабан відвезли до «Київського райсуду Сімферополя», де розглянули цей адмінпротокол.

Балабан оштрафували на дві тисячі рублів і конфіскували телефон.

7 травня 2015 року в окупованому Криму в Сімферополі відбулася презентація Українського культурного центру, головне завдання якого – збереження і розвиток української культури в Криму. Одним з організаторів Центру став Леонід Кузьмін.

В окупованому Криму в Сімферополі в 2018 році російські силовики завершили обшук у квартирі активістки Українського культурного центру Галини Балабан. Активістку відпустили, вилучивши всю цифрову техніку. Її підозрюють в екстремізмі.

Нагадаємо, 29 серпня 2018 року в Сімферополі ФСБ провела обшук в будинку активістки Українського культурного центру Ольги Павленко. У постанові на обшук було зазначено, що ФСБ підозрює Павленко в нібито зв’язках з українською організацією «Правий сектор», яка заборонена в Росії. Активістку допитали в «Головному слідчому управлінні Слідчого комітету РФ по Республіці Крим».

Після цього Павленко та ще один активіст центру Михайло Батрак вимушено виїхали з Криму.

В лютому 2018 року так звана «прокуратура Республіки Крим» викликала для перевірки активістів Українського культурного центру, а також прийшла з перевіркою в бібліотеку Сімферополя, де активісти проводили свої заходи.

У квітні 2018 року активістів Українського культурного центру Олену Попову і Ольгу Павленко викликав «на бесіду» старший помічник «прокурора Сімферополя» Олексій Пучков. Його цікавила робота Центру і випуск газети «Кримський терен». Активістки скористалися правом не свідчити проти себе і своїх близьких.