Війна Росії проти України: хроніка 26 березня 2023 року

Новини
Українські артилеристи ведуть вогонь з французької САУ CAESAR Фото: Facebook ТРО Медіа

Сьогодні 396-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:30 У Великій Британії завершується навчання другої групи українських артилеристів на 155-мм самохідних артилерійських установках AS-90, які Сполучене Королівство передає Україні.

18:22 На Херсонщині 26 березня у полі поблизу села Іванівка Високопільської громади двоє чоловіків підірвалися на російській міні і дістали тяжкі поранення. За тиждень – це вже п’ятий випадок підриву цивільних на мінах, залишених окупантами, внаслідок чого одна людина загинула та п’ять поранені.

17:09 В захопленому національному природному парку «Джарилгацький», розташованому в окупованому Скадовському районі на Херсонщині російські загарбники хочуть відстрілювати диких тварин, займатися водними пасажирськими перевезеннями і ресторанним бізнесом. Про це йдеться в реєстраційних російських документах: у лютому окупанти незаконно зареєстрували цей парк за російським законодавством.

15:46 Російські загарбники та місцеві колаборанти посилюють примус до отримання паспорів РФ мешканцями тимчасово окупованих територій Запорізької області, в першу чергу, за рахунок соціально незахищених верств – пенсіонерів та отримувачів соціальних допомог. До вересня, на який заплановані «вибори», гауляйтер Євген Балицький пообіцяв «паспортизувати» 80 відсотків населення окупованої Запоріжчини.

14:45 Через відносно безпечну відстань від лінії фронту тимчасово окупований Бердянськ став для російських загарбників великим тиловим шпиталем. Для розміщення своїх поранених військовослужбовців окупанти використовують санаторно-курортні заклади міста.

13:50 Генштаб Північної Македонії погодив передачу Україні ударних гелікоптерів Мі-24. Уряд країни розгляне це питання 29 березня.

12:23 Через обстріли в національному природному парку «Кам’янська Січ» на звільненій частині Херсонщини вдалося обстежити лише п’яту частину території. Працівники парку нарахували нанесених збитків більше ніж на 100 млн грн. Це при тому, що тут навіть не починали рахувати збитки щодо іхтіофауни, зокрема, пов’язані з різким зменшенням рівня води у Каховському водосховищі.

11:20 В Україні внаслідок російських атак за добу 25 березня загинули п’ять цивільних осіб та ще 25 були поранені. Крім того, уражені 63 об’єкти інфраструктури.

10:51 За що Путін та Львова-Бєлова отримали «чорну мітку» від Міжнародного кримінального суду

10:14 У британській розвідці вважають, що Росія змогла поновити регулярне постачання дронів-камікадзе Shahed з Ірану, що дозволило російським військам проводити нові атаки проти України після двотижневої перерви.

09:38 За данними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 26.03.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 170550 (+660) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3595 (+15) од,
бойових броньованих машин ‒ 6947 (+15) од,
артилерійських систем – 2631 (+8) од,
РСЗВ – 522 (+2) од,
засоби ППО ‒ 277 (+1) од,
літаків – 305 (+0) од,
гелікоптерів – 291 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2216 (+2),
крилаті ракети ‒ 911 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5486 (+3) од,
спеціальна техніка ‒ 282 (+3).

09:15 В окупованому Бердянську російська окупаційна «адміністрація» змушує місцевих жителів отримати перепустки для переміщення тимчасово зайнятими територіями Запорізької області.

08:48 На Київщині у селі Дмитрвка Бучанскього району за сприяння уряду Польщі відкрили модульне містечко для тимчасового проживання тих, хто втратив власне житло через війну Росії проти України, та внутрішньо переміщених осіб. Воно розраховане на одночасне розміщення 252 людей.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби окупанти завдали 34 авіаційних та 4 ракетних удари, здійснили понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі населених пунктів. Є поранені серед мирного населення.

Високою залишається ймовірність завдання Росією ракетних та авіаційних ударів по всій території України.

Противник надалі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На них наші воїни відбили понад 85 атак загарбників.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань не виявлено. Протягом минулої доби ворог обстріляв райони населених пунктів Городище Чернігівської області; Харківка, Нововасилівка, Українське та Бачівськ Сумської області, а також Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Нескучне, Вовчанськ, Вільча і Красне Перше на Харківщині.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії поблизу Синьківки, Кремінної, Білогорівки та Виїмки. Вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Піщане, Дворічна, Куп’янськ і Табаївка Харківської області; Стельмахівка, Макіївка, Невське, Діброва і Білогорівка на Луганщині, а також Виїмка та Веселе Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут, яке утримують наші захисники, а також в районах Богданівки і Предтечиного. Обстріляв населені пункти Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Часів Яр, Ступочки, Олександро-Шультине, Костянтинівка, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Керамік, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Водяне, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка. Численних ворожих обстрілів зазнали Авдіївка, Сєверне, Тоненьке, Нетайлове, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Парасковіївка і Пречистівка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести обороні дії. Здійснює обстріли населених пунктів Ольгівське, Малинівка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка і Степове на Запоріжжі та Херсон, Козацьке, Львове, Іванівка, Комишани і Кізомис Херсонської області.

Авіація Сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження загарбників. Також наші захисники збили ворожі БпЛА типу «Орлан-10» та «Суперкам». Підрозділи ракетних військ і артилерії, в свою чергу, уразили 3 пункти управління та 5 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника.