Бавовна в Криму і Мелітополі, «легалізація» захоплених ВНЗ, терор цивільних. Окупований рф південь України: огляд подій за тиждень

Новини
Російські військові в окупованому Скадовську 9 березня 2022 року Фото: Facebook Ірина Булгак
Російські військові в окупованому Скадовську 9 березня 2022 року Фото: Facebook Ірина Булгак

Огляд найважливіших новин за тиждень, 26 березня — 1 квітня 2023 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України, а також Криму.

Херсонська область

Російські військові позбавляють мешканців захоплених територій елементарних засобів для життя. У Голопристанській територіальній громаді окупованого Скадовського району Херсонської області не працює жодна захоплена росіянами школа і жоден дитсадок. Також окупанти заявили про закриття тут станції швидкої допомоги.

У сюжеті з Голої Пристані від 26 березня на російському державному пропагандистському телеканалі «Росія-1» загарбники розповіли, що «евакуювали» з території громади всі школи і дитсадки, але вони не працюють навіть в «евакуації». Також, за словами окупантів, у Голій Пристані закрилась станція швидкої допомоги після обстрілів, в яких вони традиційно звинуватили Збройні сили України.

***

Заступник військового комісара Бериславського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Херсонської області, капітан Сергій Колб здавав окупантам списки АТОвців, а також брав участь у їх викраденні. На своїй посаді колаборант займався набором територіальної оборони.

В інтерв’ю ЦЖР староста Зміївки Бериславської територіальної громади Микола Куривчак описав, як вранці 26 червня 2022 року до його будинку приїхали російські військові на БТРі з «зеткою» і наказали підійти до будівлі старостату. Там його тримали шість годин і «допитували». Військових супроводжував заступник військового комісара Бериславського району Сергій Колб.

Центр журналістських розслідувань неодноразово писав про те, що російські окупанти цілеспрямовано викрадають чоловіків, які раніше служили у Збройних Силах України. Для прикладу, колишнього військового ЗСУ Віталія Рязанова ФСБ незаконно утримує у слідчому ізоляторі № 2 в Сімферополі.

***

Росіяни призначили тувинця «керувати» системою охорони здоров’я в окупованій Херсонській області. Окупанти замінили так званого «міністра охорони здоров’я Херсонської області». Замість колаборанта Вадима Ільмієва на цю «посаду» призначили громадянина Росії Артиша Сата, який раніше очолював міністерство охорони здоров’я російської Республіки Тува.

Артиш Сат, т.в.о. «міністра охорони здоров’я Херсонської області» Фото: ВКонтакте

***

Офіційна назва створеного гауляйтером Криму Сергієм Аксеновим так званого батальйону «Ливадия», до складу якого входить «розвідувально- штурмовий підрозділ «Конвой», — 30-й загін БАРС «Ливадия». Доступ в зону бойових дій резервістів БАРС-30 забезпечує 150-та Ідрицько-Берлінська мотострілецька дивізія, що дислокується в Ростовській області.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Нові факти про «Конвой» Аксенова-Прігожина».

Приватні військові компанії гауляйтера Криму Сєргєя Аксенова не будуть брати участь у бойових діях. Їхня мета — захищати свого власника і його статки. Так вважає військовий експерт, кримчанин Владислав Селезньов.

Запорізька область

В окупованому Мелітополі вранці 29 березня в усіх районах окупованого Мелітополя було чути звуки вибухів, зокрема, в районі електропідстанції локомотивного депо. Місто і кілька прилеглих сіл залишились без енергопостачання. В окупаційній «адміністрації» Запорізької області заявили, що ЗСУ обстріляли Мелітополь з HIMARS. Постраждалих немає.

«Густий бавовняний туман в районі підстанції локомотивного депо», — написав міський голова Мелітополя Іван Федоров.

***

Росія намагається легалізувати виші на тимчасово окупованих територіях України. Міносвіти Росії надало перелік закладів вищої освіти, розташованих на окупованих територіях України, які з 2023 року можуть видавати диплом російського зразка. Серед них і два навчальних заклади з тимчасово окупованої Запоріжчини, що діють на базі віджатого майна українських вишів.

Про створення «Государственного образовательного учреждения высшего образования «Азовский государственный педагогический университет» гауляйтер Запорізької області Євген Балицький повідомив лише 20 березня.

Про створення «Государственного образовательного учреждения высшего образования «Мелитопольский государственный университет» ЦЖР писав у травні 2022 року.

Дипломи та інші освітні документи, видані на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей та Криму, не визнаються та не мають юридичної сили ні в Україні, ні в інших країнах світу. Те ж саме стосується і нових окупованих областей України.

***

Путінський режим продовжує кадрові ротації в так званих органах влади нових окупованих територій України, міняючи колаборантів на чиновників з Росії, як це було свого часу в Криму та на Донбасі.

22 листопада 2022 року окупанти зареєстрували в Мелітополі «УФСИН России по Запорожской области» і призначили очільником Олександра Алімовича Фасуляка — колаборанта з тимчасово окупованого Криму, який до посади на окупованій Запоріжчині був заступником начальника кримського управління цієї ж федеральної служби.

За неповних чотири місяці на посаді підполковник Фасуляк встиг вкрасти для своїх російських кураторів базу відпочинку на узбережжі Азовського моря. З 21 лютого 2023 року в російському реєстрі за адресою в Приморську на вул. Курортній, 69, зареєстроване «Федеральное казенное учреждение «База отдыха «Таврия» управления федеральной службы исполнения наказаний по Запорожской области».

Медичний реабілітаційний центр «Таврія» у Приморську — державна установа Міністерства юстиції України з організації профілактичного оздоровлення та відпочинку для працівників, членів їх сімей та ветеранів державної пенітенціарної служби.

Крим

У РФ організацію КримSOS віднесли до «небажаних». В Генпрокуратурі РФ заявили, що КримSOS «становить загрозу конституційному ладу і безпеці Російської Федерації». Там кажуть, що цілі діяльності організації — деокупація і реінтеграція Криму «спрямовані на порушення територіальної цілісності Російської Федерації».

«Вітаю своїх колег з таким «визнанням», разом з якими ми заснували КримSOS та всіх, хто зараз працює у ініціативі й продовжує її діяльність, спрямовану на деокупацію та реінтеграцію нашого Криму, та, можливо, трішки на руйнування Росії», — заявила Ташева.

Таміла Ташева, постійна представниця президента в АРК, — співзасновниця громадської організації «КримSOS».

***

В окупованому Криму на засіданні «Київського райсуду» Сімферополя обвинувачення запросило 10 років в’язниці 20-річному мешканцю Новоолексіївки Аппазу Куртамету, якого ФСБ у липні 2022 року викрала на адмінмежі Херсонщини з Кримом та обвинуватила нібито у фінансуванні добровольчого батальйону «Крим».

Аппаз Куртамет Фото: Facebook Рефат Чубаров

Аппаз Куртамет — 20-річний викладач кримськотатарської мови з селища Новоолексіївка на Херсонщині. 23 липня 2022 року він вирушив з Новоолексіївки до окупованого Криму до родичів. Його зв’язок із рідними перервався на КПВВ «Чонгар». Впродовж майже трьох місяців місцезнаходження та правовий статус Куртамета були невідомі. Також не було інформації про причину затримання та пред’явлені обвинувачення.

***

В окупованому Криму 29 березня зафіксовано чергову «бавовну». Цього разу потужний вибух пролунав у Сімферопольському районі неподалік селища Гвардійське, де розташований військовий аеродром, на якому базується 37-й змішаний авіаційний полк ЗС РФ. Гауляйтер Криму Сергій Аксенов заявив про збитий безпілотник.

Вирва від вибуху збитого БПЛА наподалік селища Гвардійське в окупованому Криму, 29.03.2023. Фото: тг-канал Сергія Аксенова

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter