Вивезення зерна з Бердянська, несправедливість щодо бійців херсонської ТрО, російські обстріли. Окупований рф південь України: огляд подій за тиждень

Новини
Загиблий внаслідок обстрілу військами РФ центру Херсона, 18.04.2023 Фото: .me/olexandrprokudin

Огляд найважливіших новин за тиждень, 16 — 23 квітня 2023 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України, а також Криму.

Херсонська область

17 квітня російські загарбники обстріляли житлові квартали населених пунктів області, зокрема, снаряди потрапили на територію та споруди дитячого оздоровчого табору Білозерської селищної громади, а також у лінію електропередач у Чорнобаївській сільській громаді. Одна людина отримала поранення.

18 квітня росіяни обстріляли центр Херсона, внаслідок чого одна людина загинула та ще семеро отримали поранення. обстрілу зазнав район Центрального ринку Херсона.

***

18 квітня стало відомо, що Владімір Путін порушив державний кордон України і відвідав штаб російського угрупування військ «Днепр», розгорнутий на Арабатській Стрілці в тимчасово окупованій Херсонській області. Як видно з відео телеканалу Міноборони РФ, штаб «Днепр» розташований у вкраденій російськими загарбниками базі відпочинку «Бригантина» у селі Щасливцеве. Курортний заклад належить «Метінвест холдингу» Ріната Ахметова.

Сюжет Центру журналістських розслідувань про брехню, пов’язану з цією поїздкою:

***

Росіяни приписали собі відновлення пам’ятника радянським парашутистам у заповіднику «Асканія-Нова», який був відремонтований до його захоплення. Для створення красивої картинки окупантам було достатньо протерти пил з меморіалу і під’єднати новий газовий балон.

***

В окупованому Генічеську російські військові у Великодню ніч викрали із човнової стоянки і вивезли близько сорока катерів місцевих рибалок. Лише через два дні гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо заявив, що човни вилучені для потреб російської армії і їх власники можуть отримати компенсацію. 

***

Військова прокуратура Чорноморського флоту Росії вперше офіційно визнала, що 75-річний громадянин Іспанії Маріано Гарсія Калатаюд був затриманий «співробітниками спецслужб» у Херсоні і поміщений у слідчий ізолятор Сімферополя в окупованому Криму. У березні 2023 року цивільна дружина іспанського волонтера Тетяна Маріна розповіла Центру журналістських розслідувань, що окупанти викрали Маріо Калатаюда 19 березня 2022 року просто на порозі будинку, куди він повертався після участі у проукраїнському мітингу в центрі Херсона.

Іспанський волонтер Маріано Гарсія Калатаюд з гуманітарним вантажем у Херсоні ФОТО: LEVANTE-EMV

***

ЦЖР розповів про бійців тероборони Херсона, які майже голіруч протистояли російським окупантам у бою у Бузковому парку Херсона і на території ліцею 1 березня 2022 року, під час якого загинули 24 українських захисника.

Однак більше року бійці тероборони Херсона та родичі тих, хто загинув у боях 1 березня або від поранень, не можуть отримати від військового командування визнання статусу учасника бойових дій та компенсації, які їм належать за законом. Більше того – не можуть отримати належної відповіді від центру комплектування та соцдопомоги, тобто, військоматів і військової частини. Подробиці у сюжеті херсонського кореспондента ЦЖР Петра Коберника.

Запорізька область

Збройні сили України та Сили спротиву завдали удари по базам перебування російських окупантів у Запорізькій області. Вибухи зафіксовані на території  локомотивного депо у Мелітополі та автотранспортного підприємства у Токмаку.

Про подію на території Мелітопольського локомотивного депо повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

«Мінус наповнений пальним тепловоз, який вранці раптово вибухнув у районі депо, під носом озброєної охорони. Кажуть добре палав: гасили-гасили, та не врятували», – написав Федоров.

***

На причалах захопленого окупантами Бердянського морського порту з 18 по 22 квітня помічено жвавий рух суден, які, ймовірно, завантажують краденим українським збіжжям. За даними сайту MarineTraffic, станом на 20 квітня в Азовському морі перебувало три судна з вимкненими системами «AIS», які зовні схожі на балкер в порту Бердянська. Всі три російські суховантажі – «Андрей Зуев», «Владимир» та «Идель-1» – вийшли з порту Азов і мали прямувати до Новоросійська. Ймовірно, один із них незаконно зайшов у Бердянськ. 

21 квітня мешканці Бердянська зафіксували ще одне судно в акваторії, яке прямувало до захопленого порту.

Суховантаж прямує судоходним каналом у порт окупованого Бердянська, 21.04.2023. Фото: тг-канал «ВАЗЕЛИН»

За даними росіян, з початку 2023 року вони вже незаконно  вивезли морем із Запорізької області понад 70 тис.тонн пшениці та інших злакових культур.  

***

Окупанти облаштували військовий полігон у Приазовському національному природному парку, що знаходиться на узбережжі Молочного лиману Азовського моря. Військові РФ руйнують ландшафт мінометними стрільбами, вирубують ліс для будівництва фортифікаційних споруд, знищують тварин і рибу. Острівець, на якому гніздились червонокнижні пелікани, повністю знищено.

***

Російські загарбники будують дамбу із шлакоблоку на річці Кальчик в Пологівському районі на Запоріжжі. Це може призвести до загибелі риби не тільки в річці, а і в Азовському морі.

Крім того, в селищній раді повідомили, що дамба буде заважати нересту риби, а отже  в перспективі це може призвести до скорочення морської фауни у Азовському морі, куди впадає Кальчик.

Крим

Офіс Генерального прокурора України звернувся до турецької влади з проханням арештувати судно Bomustafa O під прапором Панами, яке доставило в порт Самсун 19 тисяч тонн, ймовірно, краденого зерна. Примітно, що з 28 жовтня по 1 листопада 2022 року судно знаходилося в українському порту Чорноморськ.

***

В окупованому Криму почали в посиленому режимі шукати добровольців на війну проти України. Заманюють великими виплатами, іпотечним гачком та землею на півострові, не розповідають про реальний строк контрактів. 

Замість реклами приватної військової компанії «Вагнер» на кримських телеканалах тепер активно транслюється агітація підписувати контракт. У телеграмі каналу «Міллет» така реклама транслюється кожного дня по п’ять разів у визначений час.

Редакція російського ТРК «Крым24» створила окремий чат-бот для бажаючих підписати контракт. У ньому два тематичних блоки: матеріальні переваги служби в російській армії та контакти пунктів відбору.

Крім того, добровольців на війну будуть шукати за допомогою мобільного пункту з відбору. Це буквально пересувний штаб, який може з’явитися будь-де, і прямо на місці можна написати заяву на контракт.

Росія розпочала масштабну кампанію із набору добровольців на війну з Україною, оскільки намагається якомога довше уникнути нової хвилі відкритої мобілізації й можливої у зв’язку з цим напруженості у суспільстві.

***

Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт проти чотирьох підприємців тимчасово окупованого Криму. Їх обвинувачено в колабораціонізмі за співпрацю з російськими окупантами.

***

Росія використовує понад 70 таборів для утримання незаконно вивезених з тимчасово окупованих територій України дітей. Про це заявила радниця – уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук. При цьому вона вказала, що Україна досі достеменно не знає куди ворог депортує маленьких українців. Попри визначення експертами понад 70 таборів, росіяни постійно переміщують дітей. «Вони роблять все для того, щоб ми їх не знайшли», – сказала Герасимчук.

За даними порталу «Діти війни», підтверджено викрадення загарбниками вже майже 19,4 тисячі українських дітей. За словами уповноваженої, цифра постійно уточнюється, відповідна інформація перевіряється.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter