Війна Росії проти України: хроніка 9 травня 2023 року

Новини
Німецька САУ Panzerhaubitzen 2000 ЗС України веде вогонь по військам РФ Фото: Arsenii Gerasymenko

Сьогодні 440-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:05 Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Офіс уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин відкрив понад 15 тисяч справ щодо безвісти зниклих. Наразі розшукуються понад сім тисяч людей.

19:31 Міністерство оборони США оголосило про надання адміністрацією президента Джо Байдена нового пакету військової допомоги Україні на суму 1,2 млрд доларів. До нього, зокрема увійшли додаткові системи ППО та боєприпаси до них, боєприпаси для боротьби з БПЛА, снаряди калібру 155 мм та послуги комерційних супутникових зйомок.

18:22 «Евакуація в Бердянськ». Росіяни знищують сліди воєнних злочинів, а колаборанти тікають до Криму

Так зване «переміщення» людей в Запорізькій області, а по суті – тиху депортацію, росіяни можуть використовувати не тільки як «живий щит», ховаючи за цивільними ротацію своїх солдат і перекидання техніки, а й для знищення доказів воєнних злочинів. Кореспонденти Центру журналістських розслідувань третю добу продовжують моніторинг дій окупантів щодо депортації цивільного населення на захоплених РФ територіях півдня України.

17:23 Влада Швейцарії виявила близько 130 ймовірних спроб обійти санкції, запроваджені проти Росії.  Порушено вже 29 адміністративних і кримінальних справ. 

16:26 «Россияне выбивали мне забор, в дом лезли, по сараям лазили, в трусах женских рылись – всюду искали какого-то Бандеру»

«Как пришли оккупанты стало так страшно, что я даже на улицу боялась выходить», – со слезами на глазах вспоминает события минувшей весны Анна Воронько, жительница села Новорайск Бериславского района на Херсонщине.

Эту громаду, как и всю правобережную часть области удалось освободить от захватчиков 11 ноября 2022 года. Теперь Анна Васильевна, как и ее односельчане, может вспоминать и рассказывать о пережитом в российской оккупации без страха за свою жизнь.

Центр журналистских расследований продолжает документировать свидетельства военных преступлений, совершенных российскими военными и их прихвостнями – коллаборантами, записывая и публикуя рассказы жителей деоккупированных населенных пунктов.

15:52 Європарламент 9 травня більшістю голосів у першому читанні підтримав продовження безмитної торгівлі з Україною ще на рік, починаючи з 6 червня 2023 року.

14:31 На Запоріжжі продовжується експропріація майна цивільного населення під виглядом «націоналізації безхазяйних об’єктів». Після привласнення майна державних та приватних підприємств і компаній, окупанти добралися до приватних будинків у селах. Примітно, що найактивніше «націоналізація» житла відбувається поблизу полігонів, де тренують мобілізованих російських військових.

13:08 Вищий актикорупційний суд України задовольнив позов Міністерства юстиції та конфіскував статки колаборанта, гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо.

12:23 Велика Британія готується надіслати Україні ракети великої дальності, у наданні яких ЗСУ давно відмовляла адміністрація президента США Джо Байдена.

10:22 Британська розвідка вказує, що дефіцит води стає все гострішою проблемою для окупованого Донецька після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

09:16 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 09.05.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 195620 (+650) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3734 (+4) од,
бойових броньованих машин ‒ 7257 (+4) од,
артилерійських систем – 3031 (+13) од,
РСЗВ – 554 (+0) од,
засоби ППО ‒ 307 (+1) од,
літаків – 308 (+0) од,
гелікоптерів – 294 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2618 (+4),
крилаті ракети ‒ 955 (+8),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5969 (+11) од,
спеціальна техніка ‒ 388 (+4).

09:11 Військові з повітряного командування «Схід» збили над Дніпропетровщиною всі вісім крилатих ракет, які війська РФ вночі 9 травня спрямували на область. Уламки однієї з них поранили жінку у Дніпрі.

08:34 Сили та засоби протиповітряної оборони збили 23 з 25 крилатих ракет морського та повітряного базування, якими Росія в ніч на 9 травня атакувала територію України з кораблів у Чорному морі та літаків стратегічної авіації з району Каспію.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби противник завдав 30 ракетних, 61 авіаційного удару та здійснив 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура, є постраждалі. Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Ведуться важкі бої за міста Бахмут та Мар’їнка. Загалом, протягом минулої доби було відбито 42 атаки противника на зазначених ділянках фронту.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби ворог з мінометів та артилерії обстріляв населені пункти Берилівка, Мощенка, Галаганівка, Леонівка, Олександрівка, Буда-Вороб’ївська, Грем’яч Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Стара Гута, Шалигине, Новослобідське, Іскрисківщина, Волфине Сумської області, а також Гоптівка, Красне, Зелене, Стариця, Огірцеве, Вовчанські Хутори, Караїчне, Мала Вовча, Миколаївка та Нестерне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Западне та Масютівка. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Кам’янка, Тополі, Петро-Іванівка, Фиголівка, Новомлинськ, Западне, Лиман Перший, Вільшана, Бугаївка, Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог вів безуспішні наступальні дії у напрямку Білогорівки. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Невське і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка і Білогорівка Луганської області та Ямполівка і Спірне – Донецької.

На Бахмутському напрямку тривають бої у місті Бахмут. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Іванівського та Часового Яру. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Богданівка, Бахмут та Предтечине. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине, Диліївка, Дружба, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку минулої доби противник вів наступальні дії в районах Авдіївки та Первомайського Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Ласточкине, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Також ворожих обстрілів зазнали Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Великої Новосілки. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Новомихайлівка та Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Времівка Донецької області та Гуляйполе і Новоданилівка Запорізької області. Поміж тим, здійснив обстріли понад 30 населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка та Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Качкарівка, Зміївка, Тягинка, Антонівка, Дніпровське, Кізомис, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Протягом минулої доби нашими захисниками було знищено, зокрема, ворожий розвідувальний БпЛА типу Zala. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів та ще 3 важливих ворожих цілі.