Незаконно засудженого у Криму політв’язня Нарімана Джеляла перевели до підконтрольного ФСБ СІЗО №2 Сімферополя

Новини
Азіз Ахтемов, Наріман Джелялов і Асан Ахтемов у «Верховному суді Криму» Фото: crimean-process.org

Незаконно засудженого в окупованому Криму у «справі про диверсію на газопроводі» першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова перевели до слідчого ізолятора №2 Сімферополя, яке курує ФСБ.

Про це повідомляє правозахисне громадське об’єднання Qırım Gayesi («Кримська ідея») з посиланням на адвокатів, які здійснюють захист політв’язнів.

«Першого заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, який засуджений на 17 років позбавлення волі, перевели до слідчого ізолятора ФСБ… Нагадаємо, що відкрите торік СІЗО-2 раніше використовувалося лише для утримання підслідних ФСБ та викрадених цивільних осіб з новоокупованих теритрій», – йдеться у повідомленні.

Про нове СІЗО №2 Сімферополя, яке повністю курується ФСБ і не залежить від УФСИН, ЦЖР розповідав у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар «Таємні тюрми ФСБ в Криму і на півдні».

СІЗО №2, відкритий окупантами у Сімферополі 25 жовтня 2022 року Фото: RFE/RL

Як повідомлялось, 21 вересня так званий «Верховний суд» окупованого Криму засудив першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова до 17 років позбавлення волі, двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових – до 13 і 15 років за сфабрикованою ФСБ справою про «диверсыю на газопроводі» в селі Перевальне.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).