Війна Росії проти України: хроніка 1 червня 2023 року

Новини
Фото: Facebook Генштаб ЗСУ

Сьогодні 463-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:10 Азовське море як зернова путина окупантів

Як Росія використовує Азовське мору у війні проти України. Упродовж усього часу окупації українських азовських портів, їхньої акваторії та Приазов’я ЦЖР фіксує воєнні злочини, пов’язані з викраденням, привласненням та перепродажем, в тому числі – і на експорт українського збіжжя.

19:25 56-річна Оксана Барнаш, колишня директорка однієї з кращих шкіл Херсона, яка добровільно співпрацювала з російськими окупантами, 1 червня заочно отримала підозру в пособництві державі-агресору і колабораційній діяльності. Зараз вона переховується від слідства в Іспанії, куди вона втекла незадовго після звільнення Херсона.

18:44 Напередодні Дня журналіста, 5 червня, команда «Слідство.Інфо» презентує документальний фільм «Окупація: ціна слова». Стрічка розповідає про українських журналістів, які під час війни опинилися в окупації та зазнали насилля з боку російських військових через свою роботу: були вбиті або викрадені, потрапили у полон чи зазнали катувань. Один з героїв фільму – журналіст ЦЖР Олег Батурін.

17:17 Державне бюро розслідувань повідомило про підозру в дезертирстві вісьмом українським військовослужбовцям-контрактникам, які служили у відділі прикордонної служби «Чонгар» 79 прикордонного загону Південного регіонального управління Держприкордонслужби. Всі вони повтікали з місця несення служби в перші ж дні після повномасштабного російського вторгнення в Україну. Тепре їм загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років.

16:12 Клінінгові компанії з орбіти російського бізнесмена білоруського походження Едуарда Апсіта, якого пов’язують з «кухарем Путіна», власником ПВК «Вагнер» Євгеном Пригожиним, під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну отримують державні підряди на прибирання великої кількості українських стратегічних об’єктів та мають вільний доступ до них.

14:55 Розвідувальний корабель Чорноморського флоту РФ «Иван Хурс», який був атакований морськими дронами 24 травня в районі Босфору, наразі знаходиться на своєму штатному місці в Севастопольскій бухті і має крен на правий борт. Це може бути наслідком контрзатоплення, застосованого екіпажем для убезпечення потрапляння води через пошкодження у лівому борту корабля.

13:16 Рашисти, схоже, не відмовились від планів використовувати порти Азовського моря у військових цілях. Зокрема, в останні дні травня помічено кілька суден в акваторії Бердянська, які могли доставити військову техніку і боєприпаси для російської окупаційної армії на Запорізькому напрямку.

11:35 У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд ухвалив вирок фігурантам другої севастопольської групи сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман». Джеббара Бекірова засуджено до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Рустема Таїрова, Рустема Мурасова і Завура Абдуллаєва – до 12 років. МЗС України висловило протест у зв’язку з незаконними вироком.

10:40 Російські війська вночі 1 червня атакували Київ сімома балістичними та трьома крилатими ракетами оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер», які були запущені з Брянської області Росії. Усі 10 ракет були знищені підрозділами протиповітряної оборони.

09:51 Дві жінки та 9-річна дитина загинули у Деснянському районі Києва під час ракетної атаки вночі 1 червня, бо було закрите бомбосховище, куди вони прямували. Поліція Києва відкрила кримінальне провадження за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки.

09:23 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 01.06.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 208370 (+460) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3804 (+2) од,
бойових броньованих машин ‒ 7478 (+6) од,
артилерійських систем – 3474 (+14) од,
РСЗВ – 575 (+0) од,
засоби ППО ‒ 333 (+0) од,
літаків – 313 (+0) од,
гелікоптерів – 298 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3131 (+7),
крилаті ракети ‒ 1107 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 6239 (+9) од,
спеціальна техніка ‒ 458 (+4).

09:06 США оголосили про новий, 39-й пакет військової допомоги Україні на суму 300 млн доларів. До нього, зокрема, увійшли ракети для ЗРК Patriot, ракети ППО AIM-7, системи ППО Avenger, ПЗРК Stinger, боєприпаси для HIMARS, снаряди калібру 155 мм і 105 мм.

08:31 Протиповітряна оборона знищила всі 10 крилатих та балістичних ракет оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер», якими ворог вночі 1 червня атакував об’єкти цивільної та критичної інфраструктури Києва. Однак від падіння їх уламків загинуло двоє дітей і дорослий, ще 10 людей отримали поранення.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби противник завдав 3 ракетних та 29 авіаційних ударів, здійснив 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша інфраструктура. Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи сил оборони відбили 21 ворожу атаку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби завдав авіаційного удару в районі Плетенівки Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі, Тимоновичи, Янжулівка, Галаганівка Чернігівської області, Середина-Буда, Прогрес, Фотовиж, Студенток, Гірки, Атинське, Шпиль, Угроїди, Велика Писарівка Сумської області, а також Уди, Гоптівка, Липці, Стрілеча, Зелене, Тернова, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Плетенівка, Вовчанські Хутори, Огірцеве, Мала Вовча, Варварівка, Чугунівка, Амбарне, Григорівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії західніше Масютівки Харківської області та у напрямках Новоселівського і Стельмахівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Кислівки та Котлярівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Западне, Масютівка, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку противник вів наступальні дії південніше Білогорівки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Тернів та Сіверська Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка Луганської області та Новосадове, Торське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямках Оріхово-Василівки та Білої Гори. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Краматорськ, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора, Диліївка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Новокалинове, Орлівка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Нетайлове, Карлівка, Первомайське і Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. Там же ворог завдав авіаційного удару. Артилерійських обстрілів зазнали Курахове, Максимільянівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Єлизаветівка, Катеринівка, Костянтинівка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районі Вугледара та Пречистівки. Здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Вільне Поле, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка та Степове Кам’янське, Запорізької області; Берислав, Козацьке, Іванівка, Антонівка, Комишани, Дніпровське, Кізомис, Широка Балка Херсонської області та місто Херсон.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, з них 2 – по зенітно-ракетних комплексах. Нашими захисниками було знищено 5 ворожих розвідувальних БпЛА. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління, 1 артилерійський підрозділ на вогневій позиції, 2 склади боєприпасів та 2 станції радіоелектронної боротьби.