У російському полоні перебуває 25 тисяч цивільних українців, РФ не хоче говорити про їх повернення – Лубінець

Новини
Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Фото: Facebook Дмитро Лубінець

У російському полоні перебуває 25 тисяч цивільних українців, про їх повернення Росія навіть говорити не хоче. При цьому міжнародного алгоритму їх повернення немає, бо Женевська конвенція не містить положень про цивільних полонених.

Про це у інтерв’ю Радіо Свобода заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Найбільш важко повертати саме цивільних заручників. Чому? Міжнародних конвенцій немає. Немає алгоритму повернення через процедуру обміну, наприклад, як для військовополонених. Немає такого бажання включатися в цей процес як з українськими дітьми», – сказав омбудсмен України.

При цьому він зауважив, що Росія не просто не хоче віддавати цивільних заручників, але й говорити про це. Тож зараз розробляється інформаційна кампанія, мета якої – привернути увагу саме до цієї теми.

За словами Лубінця, цього року це питання буде підтане на найвищому рівні – на конференції у Копенгагені 6-7 жовтня. На ній будуть присутні керівники національних інституцій з захисту прав людини, ООН, омбудсмени інших держав та громадські організації, які займаються питаннями протидії тортур.

«Окрема панель там буде розглядати питання тортур, які застосовуються до цивільних, і окрема увага буде – тортури Російської Федерації проти цивільних заручників», – зазначив Лубінець та вказав, що з 2014 року зі сторони міжнародної спільноти цьому питанню не приділялася необхідна увага.

Він також розповів, що в України є окремий список цивільних заручників, яких росіяни тримають роками.

«Дуже багато з них отримали великі тюремні терміни. 19 років. Що нібито вони – «шпигуни» української армії. 17 років. 15 років. Хоча їх вся вина, що вони залишилися на тимчасово окупованій території України і своїми діями чи словами підтримали Україну. У нас є випадок, коли тільки за слова, що «при Україні було краще» людину засудили. Тобто вона отримала конкретний тюремний термін тільки за слова», – наголосив омбудсмен.

Як повідомлялося, на початку грудня 2022 року уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова сказала російським журналістам, що веде переговори з омбудсменом України Дмитром Лубінцем про можливість взаємної передачі цивільних осіб, щодо яких порушено кримінальні справи.

У січні 2023 року омбудсмени України та Росії Дмитро Лубінець та Тетяна Москалькова в ході зустрічі у Туреччині обговорили питання цивільних осіб, які фактично з 2014 року перебувають у полоні в РФ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter