Українські журналісти створили Антикорупційний барометр

Корупція
Антикоррупционный барометр
Фото: doslova.com

Журналісти «Наші гроші» з колегами створили новий інструмент – Антикорупційний барометр. Це софт, за допомогою якої можна автоматично витягувати з Судового держреєстру дані про корупційні справи за багато років.

«Ми подивились що ж було з динамікою засуджених корупціонерів – і вчергове плюнули на передвиборчу цяцянку-обіцянку Зеленського – «весна прийде саджати будемо».
Не став. Навпаки. В тюрму йде все менше й менше хабаробравців. Тобто чиновників, які беруть хабарі. Гайки трохи прикрутили по відношенню до тих хто дає, а тих хто бере карають все менше і менше. На картинці статистика по 368-й статті, по якій садять за отримання хабарів. Так ось: у 2017-2018 роках суди перших інстанцій винесли 43-50 вироків з реальним позбавленням волі засудженим хабарникам, а у 2019-2020 роках – 22-29.

А якихось корупціонерів категорії А – взагалі кіт наплакав. Цього року одному нардепу впаяли умовний термін за те, що він за часів Порошенка отримував від держави компенсацію за проживання у готелі, тоді як мав своє житло у Києві. Наступний за крутістю посади корупціонер – голова райдержадміністрації на Хмельниччині. Ото і всі засуджені топ-злочинці.

При Зеленському впала кількість ув’язнень для хабарників, – дослідження судового реєстру (https://nashigroshi.org/…/pry-zelens-komu-vpala-kil…/)
Операція «Саджати будемо» провалилась. Вироків за корупцію стало менше і вони пом’якшали (https://nashigroshi.org/…/operatsiia-sadzhaty-budemo…/)
Більше половини вироків топ-посадовцям за корупцію у 2021 році були виправдувальними (https://nashigroshi.org/…/bil-she-polovyny-vyrokiv-top…/)», – повідомляють журналісти.

Верховна Рада прийняла закон про посилення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання декларації з урахуванням поправок, запропонованих президентом України Володимиром Зеленським.

Як повідомлялось, 3 червня Верховна Рада у другому читанні ухвалила поданий президентом проєкт закону, який відновлює норми Кримінального кодексу про ув’язнення за брехню в декларації, а також за навмисне неподання декларації, раніше скасовані Конституційним судом України. Однак у Центрі протидії корупції вказали, що до проєкту внесли поправку, яка унеможливлює покарання за брехню щодо майна родичів.

15 червня 2021 року президент Володимир Зеленський ветував ухвалений 3 червня Верховною Радою закон про відновлення покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірне декларування, до якого нардепи внесли поправку, що унеможливлює покарання за брехню щодо майна членів сім’ї посадовця.

Нагадаємо:

  • 27 жовтня 2020 року КСУ визнав такою, що не відповідає Конституції, статтю 366-1 Кримінального кодексу України, що встановлює кримінальне покарання за недостовірне декларування осіб, уповноважених на виконання державних функцій.
  • 4 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон, яким відновила кримінальну відповідальність за декларування недостовірних даних і неподання декларації, яку скасував Конституційний суд. За брехню про статки передбачені штраф і обмеження волі, але не термін ув’язнення. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило, що ухвалений закон пропонує «санаторні» умови для корупціонерів. 24 грудня президент Володимир Зеленський підписав закон.