Окупанти змінюють розміщення систем ППО у Криму після результативних ударів Сил оборони – ОК «Південь»

Крим
Військовий аеродром «Саки». Фото: Google Earth

Результативні удари Сил оборони по окупованому Криму змушують російське командування змінювати пріоритети для розміщення власних систем ППО.

Про це на брифінгу в медіацентрі Україна – Укрінформ розповіла керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування “Південь” Наталія Гуменюк.

“Система ППО Кримського півострова була розгорнута дуже потужна. Ворог усвідомлюючи, що у нього там накопичені чималі ресурси і майбутнє поповнення сил для тих підрозділів, які зараз задіяні в бойовій роботі вздовж лінії бойового зіткнення на материковій Україні, вони дійсно намагаються захищатися досить потужно. Але наша бойова робота була настільки результативною, що їм доводиться зараз вимірювати нові пріоритети для розстановки систем захисту з повітря”, – сказала вона.

За її словами, окупанти продовжують захищати потужно Севастопольську бухту.

“Зокрема, зрозуміло, що Кримській міст славнозвісний, зайвий об’єкт, в них є в пріоритеті захисту, оскільки це одна з основних з логістичних транспортних артерій, незважаючи на її умовну небоєздатність, використання її в обмеженому сенсі. Також вони продовжують захищати потужно Севастопольську бухту – це логістика, пов’язана з завантаженням “Калібрів” перш за все, оскільки основний корабельно-катерний склад вони повиводили, але дуже важливими залишаються ось ці об’єкти із забезпечення життєздатності ракетоносіїв, спорядження їх ракетами”, – каже Гуменюк.

Вона додала, що у військ РФ залишаються два пріоритетних об’єкти – це майданчики для запуску БпЛА типу “Shahed” – це мис Чауда і неподалік Балаклави. Крім того, на території тимчасово окупованого Криму ще досить багато об’єктів авіаційної інфраструктури, які ворог використовує для базування тактичної авіації і збереження певного майна.

Відповідаючи на питання щодо діяльності зернового коридору, Гуменюк повідомила, що він працює залежно від оперативної ситуації. Наразі критичних загроз для його діяльності немає.

“Навігаційний коридор працює, функціонує він відповідно до безпекової складової, яка отримує свою оцінку від Сил оборони щодобово. В залежності від розвитку оперативної ситуації ми перевіряємо безпековий компонент і наявність або відсутність загроз щодо мінної безпеки, оскільки море штормить, погода складна. Все одно функціонування коридору триває, і в принципі критичних загроз, що стосується мінної і ракетної безпеки зараз немає, вони всі контрольовані”, – запевнила речниця.

В ніч на 6 січня 2024 року пілоти Повітряних сил Збройних сил України уразили російський пункт управління на військовому аеродромі «Саки» біля селища Новофедорівка в окупованому Криму.

Раніше Міноборони РФ заявило про нібито успішне відбиття української повітряної атаки на об’єкти в окупованому Криму. При цьому зазначалось, що 6 січня близько 00:30 за московським часом (23.30 5 січня за Києвом) російська ППО перехопила та знищила чотири керовані українські авіаційні ракети над Кримським півостровом.

На військовому аеродромі «Саки» базується 43-й винищувальний авіаційний полк РФ. Він є основою авіаційного угруповання, яке підтримує російські війська на півдні України. На озброєнні полку – тактичні бомбардувальники Су-24М та винищувачі Су-30.

Центр журналістських розслідувань публікував серію матеріалів Тут може бути «бавовна» про російські об’єкти в окупованому Криму, які є потенційними легальними військовими цілями для ЗСУ. Вони адресовані цивільному населенню – громадянам України у Автономній Республіці Крим і Севастополі, аби вони могли убезпечити себе і триматись від них подалі.

Читайте три частини розслідувань про військові об’єкти окупантів у Севастополі: «Тут може бути «бавовна»: Севастополь. Північна сторона», «Тут може бути «бавовна»: Севастополь. Гори та море» та «Тут може бути «бавовна». Севастополь: бухти і місто». А також Тут може бути «бавовна»: Сакський район і Євпаторія

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter