Rheinmetall з наступного року планує запустити виробництво бронетехніки в Україні

Влада
ЗСУ Gepard українських військових, жовтень 2022 року Фото: bild.de

Німецький виробник зброї Rheinmetall планує побудувати перші зразки бронетехніки в Україні вже у 2024 році.

Про це виданню WirtschaftsWoche повідомив генеральний директор компанії Армін Паппергер.

За його словами, спочатку вироблятимуться колісні бронетранспортери Fuchs та бойові машини піхоти Lynx. Відповідний контракт з Україною має бути підписаний на початку наступного року.

«Після підписання контракту ми хочемо, щоб перша колісна машина була готова в Україні приблизно через шість-сім місяців, а перший Lynx – через дванадцять-тринадцять місяців», – сказав Паппергер.

Таким чином, виробництво Fuchs в Україні стане можливим з кінця літа 2024-го, а Lynx може з’явитися вже влітку 2025 року.

Водночас гендиректор зазначив, що новозбудована бронетехніка надходитиме в Україну значно раніше.

«Перші десять машин Lynx уже виготовляються в рамках спільного виробництва між нами й Україною тут, у Німеччині, та в Угорщині, – сказав він. – Після етапу нарощування виробництва ми зможемо швидко виготовити значну кількість цих машин повністю в Україні».

Уряд Німеччини дав зрозуміти, що надасть дозвіл на експорт, необхідний для виробництва.

Rheinmetall є найбільшим партнером України в оборонній промисловості. У 2022 році компанія отримала замовлень на суму близько 900 млн євро, а у 2023-му їхній обсяг зріс до близько 2,5 млрд євро.

«І він, безумовно, збільшиться наступного року», – прогнозує Паппергер. Серійне виробництво Lynx уже ведеться в Угорщині. Бронемашини обслуговуватимуться в Україні – техперсонал пройшов відповідну підготовку в Німеччині.

Як зазначає видання, гендиректор не переймається безпекою заводів Rheinmetall Ukraine.

«Ми не будуємо нових заводів, а будемо орендувати наявні потужності, модернізувати їх, а потім експлуатувати, – пояснив Паппергер. – І вони, здається, досить добре захищені».

  • Німецький концерн Rheinmetall переробив існуючі 35-мм боєприпаси, призначені для бортового озброєння бойових машин піхоти, щоб використовувати їх в самохідних зенітних установках Gepard, які були передані Україні. Компанія поставиить українським військовим 300 тисяч цих дефіцитних снарядів, 40 тисяч з яких будуть передані вже до кінця 2023 року та дадуть змогу ЗСУ збивати російські дрони.