Євросоюзу варто запровадити персональні санкції стосовно кураторів так званої «ПВК «Редут» з ГРУ – Валерія Єгошина

Влада
Валерія Єгошина, журналістка проекту «Схеми» (Радіо Свобода), авторка розслідування про ПВК «Редут». Фото: investigator.org.ua

Санкції Євросоюзу щодо так званої приватної військової компанії «Редут» не матимуть бажаного ефекту. Вказана у проекті 12-го пакету санкцій ЄС юридична особа не є ключовою для всіх розгалужених підрозділів «Редуту», які воюють проти України.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомила Валерія Єгошина, журналістка проекту «Схеми» (Радіо Свобода), авторка розслідування про ПВК «Редут».

12-й пакет санкцій Євросоюзу передбачає серед іншого обмежувальні заходи щодо восьми російських приватних військових компаній, які воюють проти України. Серед них називають квазіприватну військову компанію «Редут», а також військово-технічний центр «Царские Волки» Дмітрія та Алєксєя Рогозіних, про який ЦЖР детально розповідав у розслідуванні (частина 1, частина 2). Обидві структури не мають статусу юридичних осіб в РФ. Тобто, де-юре їх не існує і запроваджувати санкції немає проти кого.

У проєкті санкційного списку, який ЄС планує затвердити до кінця 2023 року і який є у розпорядженні журналістів Радіо Свобода, відповідальною за функціонування ПВК «Редут» вказане ТОВ «Редут-безопасность». Валерія Єгошина повідомила, що ця компанія дійсно управляла групою російських найманців у Сирії, але вона не є ключовою у структурі парасолькової військової організації «Редут».

«Ми проаналізували цю юридичну особу і виявили, що вона просто не має можливості утримувати весь «Редут». У неї банально немає належних коштів або навіть руху коштів на рахунках. За нашими підрахунками, на утримання «Редуту» Росія має витрачати близько мільярда доларів на рік. «Редут-безопасность» не має такої спроможності. Вона дійсно має стосунок до Сирії, проте вона не має стосунку до всієї парасолькової організації «Редут», яка курується безпосередньо Головним управлінням Генштабу Міноборони РФ», — пояснила Валерія Єгошина.

Відповідно, вказала вона, санкції ЄС проти ТОВ «Редут-безопасность» не матимуть успіху і не вплинуть на діяльність системи «Редут». На думку авторки розслідування, значно вагомішими були б персональні санкції ЄС стосовно кураторів «Редуту» з ГРУ. Журналісти наразі ідентифікували трьох із них: полковника Алєксєя Кондратьєва, заступника начальника військової зовнішньої розвідки генерал-лейтенанта Владіміра Алєксєєва, т.в.о. начальника 2-го управління Головного організаційно-мобілізаційного управління Генштабу МО РФ Сергєя Дроздова.

Центр журналістських розслідувань ідентифікував командирів та вербувальників так званої “81-а бригади спеціального призначення «Медведи», що входить до системи ПВК “Редут” і воює проти України в районі херсонського міста Олешки. Вона формується і тренується в окупованому Криму, на полігоні поблизу села Перевальне, як і розвідувально-штурмовий підрозділ “Конвой”. Найманцями з цих формувань Росія заміщає «вагнерівців» у країнах Африки. 

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter