Родині українського моряка віддали собаку із захопленого ФСБ буксира «Яни Капу»

Життя
Фото: Олександра Єфименко, Facebook

Собаку на прізвисько Джессі, яка перебувала на буксирі «Яни Капу» під час захоплення в нейтральних водах Чорного моря українських кораблів ФСБ РФ у листопаді 2018 року, віддали родині українського військовополоненого моряка Сергія Чуліби в Херсонську область.

За словами адвоката Анастасії Саморукової, після арешту українських моряків собаку забрали співробітники прикордонної служби ФСБ РФ у Керчі, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі.

«Власне, переговори про те, як нам краще повернути собаку, тривали близько чотирьох місяців. У підсумку мій підзахисний Володимир Терещенко написав заяву на ім’я слідчого, в якому він просив віддати його собаку Джессі своєму адвокату, тобто мені. Слідчий відповів, що не заперечує. Після отримання необхідних документів ми приїхали до Керчі і, власне, нам віддали собаку», – пояснила Саморукова.

Фото: Олександра Єфименко, Facebook

Координатор групи адвокатів українських моряків, Микола Полозов розповів, що собака знаходилася на території прикордонної служби вісім місяців.

«Вона там була на ланцюзі, не сказати, що до неї там погано ставилися. Її там годували, але вона все одно знаходилася в таких напіввуличних умовах. Так вийшло, що потрапила вона до них зовсім маленькою, їй було три або чотири місяці. Я коли дізнався про неї, ще, пам’ятаю, сказав, що врятуємо собачку – врятуємо і моряків», – сказав Полозов.

Нагадаємо:

  • 25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 25 червня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про долю захоплених російським військовими в районі в Керченської протоки моряків і кораблів ВМСУ знаходиться за межами юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зажадав від Росії негайно відпустити українських військових і передати кораблі Україні.
  • До 9 липня слідче управління ФСБ висунуло обвинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.
  • 15 липня МЗС РФ повідомило, що обговорює з Україною обмін 24 захоплених в нейтральних водах Чорного моря військовополонених моряків ВМСУ.
  • 17 липня Лефортовський суд Москви продовжив до кінця жовтня термін утримання під вартою всім 24 українським військовополоненим морякам.
  • 23 липня військовополонені моряки почали ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.