Порядок виплати недоотриманої померлим пенсіонером пенсії – поради правозахисників

Життя
соцвыплаты

Юридичний порадник продовжує відповідати на актуальні для переселенців питання. Сьогодні говоримо про порядок виплати недоотриманої померлим пенсіонером пенсії.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для переселенців», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

Правозахисники підготували питання і відповіді.

«Підкажіть, чи є можливість отримати пенсію, яку за життя не отримав померлий пенсіонер? У червні 2020 року помер дідусь. На руках маю рішення суду про стягнення на його користь пенсійного боргу за декілька місяців 2018 року (рішення набрало законної сили незадовго до його смерті)».

Відповідь:

Згідно з ч. 1 ст. 52 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» сума пенсії, що належала пенсіонерові й залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується включно до місяця смерті членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті.

За недоотриманою пенсією в цьому випадку необхідно звернутись в управління Пенсійного фонду, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, протягом шести місяців з дня його смерті. З документів родичу(ам) потрібно надати:

  • заяву про виплату недоотриманої пенсії;
  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • свідоцтво про смерть;
  • документи, які підтверджують родинні стосунки з померлою особою;
  • довідку органів місцевого самоврядування або інший документ, який підтверджує факт спільного проживання з пенсіонером на день його смерті (для непрацездатних членів
  • сім’ї документ, який засвідчує, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера).

У разі звернення кількох членів сім’ї, які мають право на отримання суми пенсії, що належала пенсіонеру та не була ним отримана, така сума пенсії ділиться між заявниками порівну.

Разом з тим, якщо особа, яка звертається за недоотриманою пенсією, не проживала разом з померлим пенсіонером на день його смерті (також у разі, якщо пенсіонер помер на тимчасово окупованій території України), відповідні кошти родичі зможуть отримати лише в порядку спадкування. Для цього не пізніше 6 місяців з дня смерті їм необхідно звернутися до нотаріуса для прийняття спадщини та надалі отримати свідоцтво про право на спадщину.

Для виплати недоотриманої пенсії в такому випадку необхідно буде надати до управління Пенсійного фонду:

  • заяву про виплату недоотриманої пенсії;
  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • свідоцтво про смерть;
  • свідоцтво про право на спадщину.

У разі пропуску 6-місячного строку, встановленого для прийняття спадщини, поновити його можливо тільки в судовому порядку та за наявності обґрунтованих причин.

Якщо померлий пенсіонер не отримував пенсію більше ніж 3 роки, управління ПФУ нерідко обмежують виплату лише 3 роками, посилаючись на ст. 46 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Однак відповідні обмеження є незаконними. У цьому випадку після отримання письмової відповіді від управління ПФУ варто звертатися до суду.

  • Як роботодавці можуть отримати компенсацію за працевлаштування переселенців
  • Правда і міфи про отримання пенсії переселенцями – роз’яснення правозахисників