Пенсії з 1 жовтня: кому підвищать виплати

Життя
соцвыплаты

Майже мільйону українців дадуть надбавку до щомісячної пенсії в кілька сотень гривень вже з 1 жовтня 2021 року. Йдеться про категорії одержувачів виплат від держави за віком і страховим стажем, які досягли віку 75-80 років.

Про це повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна, звітуючи за результатами розгляду державного бюджету на наступний рік.

Таким людям почнуть доплачувати по 400 грн щомісяця. У Мінсоцполітики заявили, що пенсіонерів цієї категорії в Україні близько мільйона.

Раніше ці виплати були анонсовані на липень, але потім через брак коштів в бюджеті їх перенесли на осінь.

Українці у віці від 70 до 75 років зможуть розраховувати на додаткові виплати в розмірі 300 грн вже з 2022 року. На такі виплати можуть розраховувати близько 4 млн українців.

А ось люди, які досягли 80 років, отримують по 500 грн до пенсії щомісяця вже з квітня 2020 го року, і виплати ці будуть продовжені в наступному році.

Як повідомлялось, Мінреінтеграції запроваджує віддалену ідентифікацію для вимушено переселених осіб (ВПО) та мешканців ОРДЛО, які є одержувачами пенсій та соціальних виплат, але через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування в умовах карантину не мають можливості виїхати на підконтрольну Україні територію, щоб їх отримати. Онлайн-ідентифікація здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»).

Нагадаємо:

  • У травні 2021 року Пенсійний фонд України опублікував проект постанови Кабінету міністрів про виплату заборгованості по пенсіях внутрішньо переміщеним особам і тим, хто відмовився від довідки переселенця. Правозахисники вважають, що прийняття цього порядку зовсім не означає, що переселенці відразу отримають свої гроші.
  • За інформацією Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, сума заборгованості по пенсіях переселенців і жителів тимчасово окупованих територій за рішеннями судів досягла 11 мільярдів гривень.