В Україні військові отримають збільшення до пенсії до 700 грн

Життя
пенсий

Військовим пенсіонерам та учасникам бойових дій у 2022 році з 1 березня заплановано кілька етапів підвищення пенсій: середній розмір підвищення пенсії становитиме 700 грн.

Як повідомили у пенсійному фонді України (ПФУ), передбачено надбавку до пенсій учасників бойових дій у розмірі 25% від прожиткового мінімуму для непрацездатних.

Пенсійна надбавка для учасників бойових дій становитиме з 1 липня 506,75 грн., з 1 – грудня 523,25 грн.

Розмір мінімальної пенсії для військових пенсіонерів (власників посвідчення учасника бойових дій) становить 210% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. З 1 липня – 4256,7 грн, 1 грудня – 4 395,3 грн.

У 2022 році в Україні мінімальна пенсія зросте лише на 159 грн. Згідно з розрахунками Мінсоцполітики, пенсіонеру на базові потреби за місяць потрібно 3692 грн. Як наслідок, 11 млн українців залишатимуться за межею бідності.

Правозахисники нагадали, що Верховний Суд України постановою у справі №235/23567/17 став на захист людей, поставив крапку у цьому та нагадав, що основи й механізми призначення, перерахунку й виплати пенсій із коштів Пенсійного фонду регулюються Законами України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про пенсійне забезпечення».

Нагадаємо:

  • Юристи благодійного фонду «Право на захист» розповіли, як внутрішньо переміщеним особам (ВПО) підтвердити стаж для отримання пенсії в разі втрати трудової книжки.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що через відсутність доступу до архівів на тимчасово непідконтрольній українській владі території жителі ОРДЛО і переселенці при оформленні пенсії часто не можуть підтвердити стаж. За 7 років конфлікту за отриманням пенсії до органів Пенсійного фонду України звернулися 612 тисяч переселенців. Сьогодні на обліку в ПФУ знаходиться 282 тисяч пенсіонерів, які проживають в ОРДЛО.