В Україні змінилися умови виходу на пенсію за віком: які документи потрібні

Життя
пенсий Ощадбанка
Фото: ПФУ

В Україні з 1 січня 2022 року змінилися умови виходу на пенсію за віком для чоловіків та жінок: право вийти на пенсію мають особи, які напрацювали не менше ніж 29 років трудового стажу. Якщо до цього віку стажу не вистачає, то вийти на відпочинок можна лише у 63 роки, а стаж має бути не менше ніж 19 років.

Якщо ж у 63 роки немає і такого стажу, то вихід на пенсію доведеться відкласти до 65 років, однак і тут важливий стаж, він має бути від 15 до 19 років.

Якщо до 65 років громадянин не накопичив 15 років стажу, він має право отримувати соціальну виплату з цього віку.

Якщо зібрали потрібну кількість стажу, можете звертатися до органів Пенсійного фонду ще за місяць до досягнення необхідного віку, а також у будь-який момент після. Перелік необхідних документів опубліковано на сайті ПФУ.

Щороку трудового стажу додає лише 1% до пенсії, тоді як особистий коефіцієнт вирішує набагато більше.

Коефіцієнти бувають наступні: 0,5, 1 і 3 і це залежить від того, наскільки офіційна зарплата була більшою, дорівнювала або менша за середню по країні.

Верховний Суд України постановою у справі №235/23567/17 став на захист людей, поставив крапку у цьому та нагадав, що основи й механізми призначення, перерахунку й виплати пенсій із коштів Пенсійного фонду регулюються Законами України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про пенсійне забезпечення».

Нагадаємо:

  • Юристи благодійного фонду «Право на захист» розповіли, як внутрішньо переміщеним особам (ВПО) підтвердити стаж для отримання пенсії в разі втрати трудової книжки.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що через відсутність доступу до архівів на тимчасово непідконтрольній українській владі території жителі ОРДЛО і переселенці при оформленні пенсії часто не можуть підтвердити стаж. За 7 років конфлікту за отриманням пенсії до органів Пенсійного фонду України звернулися 612 тисяч переселенців. Сьогодні на обліку в ПФУ знаходиться 282 тисяч пенсіонерів, які проживають в ОРДЛО.