Окупанти запускають вкрадену на півдні України у ДТЕК Ріната Ахметова Приморську ВЕС

Південь
ФОТО_вітряк взимку Вітрогенератор поблизу Приморська на ТОТ Запорізької обл., грудень 2023 р. Джерело фото: скріншот з YouTube

На тимчасово окупованій частині Запорізької області росіяни налагоджують роботу вже другої вітроелектростанції на узбережжі Азовського моря, яка належить холдингу ДТЕК олігарха Ріната Ахметова – Приморської. Першою була Ботієвська ВЕС.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на місцевих мешканців та соціальні мережі. 

Днями мешканці тимчасово окупованого м. Приморськ повідомили про те, що помітили в роботі вітряки, розташовані на азовських кручах у напрямку Бердянська. 

Вітрогенератор поблизу Приморська на ТОТ Запорізької обл., грудень 2023 р. Джерело фото: скріншот з YouTube

Аналіз відео у соцмережах показує, що періодично у тестовому режимі вітрогенератори працюють, орієнтовно, з серпня 2023 р. 

Офіційних повідомлень від окупаційних адміністрацій чи з російських джерел про запуск “націоналізованої” Приморської ВЕС не було. 

Як повідомляв ЦЖР, у березні 2023 р. окупанти оголошували про початок відновлення роботи Ботієвської ВЕС, яка знаходиться в кількох кілометрах на захід від Приморської.

Процессом налагодження тоді займалися так звані «министерство промышленности и энергетики Запорожской области», компанії  «Таврия-Энерго» та «Россети».

«Государственное унитарное предприятие «Таврия-Энерго» зареєстроване в РФ у тимчасово окупованому Мелітополі  6 липня 2022 року, а з 22 грудня його очолив Едуард Вікторовіч Арматов – колишній «міністр промисловості» та гендиректор «Региональной энергопоставляющей компании» в самопроголошеній «ДНР».

Приморська ВЕС.  04.12.2023 р. Автор фото Evan Vogh

ДТЕК Приморська ВЕС нарівні з ДТЕК Ботієвською ВЕС є однією з найбільших вітроелектростанцій в Україні, а також у Центральній та Східній Європі.

Вітропарк був введений в експлуатацію у дві черги: в лютому і в листопаді 2019 року. Загальний обсяг інвестицій в ДТЕК Приморську ВЕС склав 321 млн євро.

На об’єкті встановлено 52 вітротурбіни виробництва General Electric, одиничною потужністю 3,8 МВт.

У 2020 році ВЕС згенерувала в енергосистему України 670 млн кВт⋅год. Цієї електроенергії вистачить,  щоб забезпечити  332 тисячі домогосподарств протягом року. 

За повідомленнями Forbes у червні 2023 р., через окупацію ВЕС, чистий збиток «ДТЕК ВДЕ» за підсумками роботи у 2022 році склав 15,84 млрд грн після чистого прибутку на 4,44 млрд грн роком раніше.