Правозахисники роз’яснили, в яких випадках дітям потрібно отримувати медичну довідку під час карантину

Життя
Фото: Вільне Радіо

З початком нового навчального року та продовженням карантину все частіше можна почути скарги батьків про те, що їх дітей не пускають до закладів освіти за відсутності медичної довідки, навіть, якщо дитина не хворіла та пропустила декілька днів: чи законні такі вимоги і чи можна обійтись без такої довідки?

Відповідає чат-бот «Юридичний порадник для переселенця», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

Дитина не відвідувала дитячий садок

В умовах карантину, запровадженого через COVID-19, в дитячих садках дійсно передбачені протиепідемічні заходи. Разом з тим такі заходи мають здійснюватися відповідно до вимог, визначених наказом МОЗ України від 24.03.2016 № 234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів».

Згідно з цим наказом, до дитсадка не приймаються лише діти з ознаками інфекційного захворювання. Після перенесеного інфекційного захворювання приймання дітей до дошкільного навчального закладу дозволяється за наявності медичної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом.

Відповідно для відвідування дитсадку дитиною, яка перенесла захворювання, дійсно необхідно надати медичну довідку від педіатра або сімейного лікаря з рекомендаціями про індивідуальні особливості режиму дитини в дитсадку на перші 10-14 днів. Однак така вимога НЕ стосується дітей, які не відвідували заклад дошкільної освіти з інших причин, не пов’язаних із хворобою. За відсутності ознак інфекційного захворювання таких дітей зобов’язані прийняти до дитсадка без жодних довідок.

Дитина не відвідувала школу

Питання допуску до навчання дітей в цьому випадку врегульовано Постановою Кабміну від 13.09.2017 № 684 «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів». Відповідно до цієї постанови, батьки або інші законні представники неповнолітніх дітей, котрі не відвідували школу 10 днів, мають надати до закладу освіти АБО медичну довідку (якщо дитина хворіла), АБО письмове пояснення причин (записку) пропуску дитиною занять у школі. У випадку якщо здобувач освіти є повнолітньою особою (старше 18 років), то він може написати таке пояснення самостійно. Так чи інакше, документи, що підтверджують поважність пропуску дитиною занять, будуть збережені в особових справах учнів протягом поточного навчального року.

Звертаємо увагу, що ні Постановою Кабміну від 13.09.2017 № 684, ні будь-яким іншим нормативним документом не передбачено, що заклади освіти мають вимагати медичні довідки за пропуск дитиною навчання у школі, окрім випадків, коли дитина не відвідувала заняття через хворобу. Відповідно якщо дитина не хворіла, для допуску до навчання після «пропуску» занять їй достатньо мати записку від батьків.

Однак, якщо з певних причин дитина вимушена пропустити школу більш, ніж на 10 робочих днів, батькам слід завчасно повідомити навчальний заклад. В іншому випадку заклад освіти, не маючи інформації про причини пропуску дитиною занять, має невідкладно повідомити про відсутність дитини у школі поліції та службі у справах дітей для провадження діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини на здобуття загальної середньої освіти.

Нагадаємо:

  • Правозахисники дали рекомендації, як вимушені перселенці з Донбасу та Криму можуть отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) для дитини у період карантину.
  • Правозахисники пояснили, куди мають звертатись внутрішньо переміщенні особи у разі втрати чи псування свідоцтва про народження, та які документи вони мають подавати. Такі питання досить часто турбують переселенців, які терміново покинули власну домівку та наразі фактично не мають доступу до оригіналів документів через закриті КПВВ.
  • Кабмін України ввів електронну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи (ВПО). Переселенці, які отримали в установленому порядку довідку ВПО, матимуть відображення в електронному вигляді всієї інформації, яка є в цій довідці. Для цього потрібно лише встановити мобільний додаток «Дія» та пройти електронну аутентифікацію.