В Україні стартує реєстрація на пробне ЗНО

Життя

5 січня відкривається реєстрація на пробне тестування зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

Як повідомляє Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО), тестування з усіх навчальних предметів відбудеться 10 квітня 2021 року.

«Із 5 січня до 19 січня на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти буде доступною програма реєстрації охочих узяти участь у пробному ЗНО», – йдеться в повідомленні.

Щоб зареєструватися, потрібно заповнити реєстраційну форму, зайти до особистого кабінету учасника пробного ЗНО за логіном і паролем, отриманими під час реєстрації, роздрукувати квитанцію, оплатити послугу проведення пробного ЗНО, за 5-7 днів в особистому кабінеті учасника пробного ЗНО перевірити факт зарахування коштів.

Зазначається, що цьогоріч можна обрати лише один предмет для проходження пробного ЗНО, а також додатково завантажити тестові зошити з усіх навчальних предметів з переліку предметів ЗНО-2021, пройти тестування вдома, після чого внести свої відповіді на спеціальний сервіс визначення результатів.

«В Українському центрі оцінювання якості освіти звертають увагу, що реєстрація для проходження пробного ЗНО не передбачає автоматичної реєстрації для участі в основній сесії ЗНО. Результати пробного ЗНО не будуть зараховані як оцінки за державну підсумкову атестацію і не будуть використані для участі в конкурсному відборі під час вступу до закладу вищої освіти», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що Центр журналістських розслідувань робив дослідження «Українська освіта для школярів із Криму: як це працює». Ми з’ясували, що програми для переселенців не враховують потреб у гуртожитках чи хостелах для школярів із Криму і Донбасу, які приїжджають здавати іспити для отримання українських атестатів. Випускникам із окупованого Криму та Донбасу необхідні підготовчі курси у вишах, де вони вирішили здобувати професію.

«Коли наші діти їдуть до Чехії чи Польщі, а зараз досить багато їдуть на навчання в європейські країни, у них є цілий рік , коли вони вивчають Конституцію, культуру, мову, історію цих країн. Для того, щоб не відчувати себе викинутими з суспільства, в яке вони потрапили», – розповідала керівниця Центру громадянської просвіти «Альменда» Валентина Потапова.