Розслідування по-херсонськи

Публікації
Практичний тренінг з журналістики Фото investigator.org.ua

Створення інтерактивної мапи володарів пляжів Арабатської стрілки,  серія матеріалів про особливості децентралізації на Херсонщині, викриття непрозорої реалізації браконьєрської здобичи, таємниці лісових пожеж в області та перешкоди на шляху Арабатської стрілки до статусу бальнеологічного курорту – такі розслідування роблять або вже зробили медійники шести прикордонних з окупованим Кримом районів Херсонщини на практичному тренінгу з журналістських розслідувань.

Навчання в Генічеську було організовано в рамках тренінгового проекту громадської організації «Інформаційний прес-центр» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні. Перший базовий тренінг із журналістики новин та розслідувань пройшов ще у лютому. Завершальний триденний тренінг відбувся 31 травня. Впродовж трьох місяців журналісти півдня Херсонщини мали можливість отримати консультації юристів і досвідчених журналістів. Окрім власних разових розслідувань, які учасники програми могли опублікувати на сайті Центру журналістських розслідувань, було розпочато тривалі проекти.

«У нас район Генічеський досить проблемний, тем для журналістських розслідувань вистачає. Але не так вже й багато людей у нас працюють, тому ми даємо більше інформаційних матеріалів. А розслідування відкладаємо на потім. Але бажаємо цим займатись», – каже Геннадій Осьмак, головний редактор інтернет видання «Новий Візит».

Геннадій Осьмак, головний редактор інтернет-видання «Новий Візит» Фото investigator.org.ua

Своє бажання журналісти втілювали на практиці. Зокрема, у співавторстві з редактором сайту “Новий Візит” Геннадієм Осьмаком було підготовлено відеосюжет “Коли інвестор – віце-губернатор…”, опублікований у програмі “Питання національної безпеки”. У матеріалі йдеться  про купівлю фірмою дружини заступника голови херсонської ОДА бази відпочинку на Арабатській стрілці.

“Рівно рік тому наші місцеві депутати під тиском обласної ради вийшли з процесу децентралізації, й зробили вони це в обмін на повний пакет документів по розширенню кордонів села. Виходить, наші чиновники часу не втрачають та думають лише про власне збагачення”, – розповіла Лариса Шаймарданова, громадська діячка, с. Стрілкове.

Розподіл землі на березі моря – невичерпне джерело для корупційних оборудок.

Аби зробити цю процедуру прозорішою, генічеський кореспондент програми “Стоп Корупція” Михайло Новосельцев в рамках проекту створює інтерактивну мапу “Володарів стрілківських пляжів”, з якої можна буде дізнатися, хто став власником чи орендарем нових і старих земель у прибережній смузі с. Стрілкового. Мапа буде доступна на сайті Центру журналістських розслідувань.

Михайло Новосельцев, журналіст ІА “Стоп Корупція” Фото investigator.org.ua

“Завжди існує корупційний ризик при виділенні активу, якщо бажаючих його отримати більше, ніж можливості його надати. Тому пляжі і в Криму, коли він був ще українським, і на Арабатській стрілці не завжди роздавались відкритим і прозорим способом”, – розповів Михайло Новосельцев, журналіст ІА “Стоп Корупція”.

Така карта допоможе членам громади краще контролювати використання земель, адже сільрада Стрілкового відома закритістю роботи. Крім того, доступ до даних геокадастру – послуга не з дешевих: безкоштовна інформація не є повною, а за витяг треба заплатити близько 80 грн. Проект інтерактивної мапи планують закінчити за місяць.

Поки що такі проекти у херсонських ЗМІ – велика рідкість. На думку журналістів, основна проблема, що гальмує проведення розслідувань  в регіоні, досить проста – залежність медіа або побоювання за безпеку.

“Є ті, хто на боці неправди і, нажаль, вони теж мають свої важелі впливу на журналіста. Я дійсно боюсь, що якщо я почну робити журналістські розслідування, зачіпати теми, про які всі в Херсоні знають, але мало хто пише, то в мене з’являться вороги, які будуть мене переслідувати”, – каже Катерина Пономаренко, кореспондент сайту “Політична Херсонщина”.

Катерина Пономаренко, кореспондент сайту «Політична Херсонщина» Фото investigator.org.ua

“Дуже невелика кількість журналістів займається розслідуваннями в районах. Якщо в обласних центрах цей вид журналістики більш-менш розвинений, то на місцях ним займаються журналісти-аматори без досвіду”, – розповіла Олена Вовк, позаштатний кореспондент інтернет-видання «Скадовська палітра».

Головний редактор інтернет-радіо “Куреш” Ібрагім Сулейманов якісні зміни у роботі своїх кореспондентів, які беруть участь у проекті, помітив вже після першого тренінгу.

“Навчитися в Херсоні навіть на факультеті журналістики – неможливо, будемо відвертими, тому такі заходи дуже суттєво допомагають журналістам, які прагнуть розвитку. Після першого тренінгу в лютому Рустам, наш провідний журналіст, почав проводити власні розслідування. В його роботі це одразу відчулося”, – розповів Ібрагім Сулейманов.

Валентина Самар, головна редакторка Центру журналістських розслідувань Фото investigator.org.ua

Триденний тренінг 31 травня – 2 червня у Генічеську провела Валентина Самар, головна редакторка Центру журналістських розслідувань. У групах учасники працювали над розробкою тем журналістських розслідувань. Журналістів радіо Куреш зацікавила непрозора процедура реалізації конфіскованих у браконьєрів морепродуктів.

“Тут обертаються дуже великі кошти, які втрачає держава. Ці кошти переходять через певні фірми, які є хабами і не пускають інші фірми для того, щоб реалізовувати цю продукцію у відкритий прозорий спосіб. Ми задокументували факти вилову живих біоресурсів буквально у ста метрах від відділу державної рибохорони, буквально у них на очах, і це десятки людей, що займаються незаконним виловом в акваторії Азовського моря”, – розповів Рустам Авдєєв, старший редактор інтернет-радіо “Куреш”.

Для вже досвідченої кореспондентки “Суспільного” Оксани Страмнової жанр журналістського розслідування досі був незнайомий. Та тему її група обрала непросту –  лісові пожежі на Херсонщині.

Оксана Страмнова, кореспондент новин філії “НСТУ” “Херсонська регіональна дирекція “Скіфія” Фото investigator.org.ua

“Те що я почула тут, не чула ніде раніше, ми працювали за іншим форматом, і наші таврійські новини були трохи іншими, але зараз програма реформується. Тому розслідуваннями займатись плануємо.  Хочеться продовжити тему, яку почали тут – це пожежі в херсонських лісах. Спробуємо користуватися усім, що нам показали, зокрема робити запити. Частину запитів ми вже зробили – думаю, в нас вийде”, – каже Оксана Страмнова, кореспондентка новин Філії ПАТ “НСТУ” “Херсонська регіональна дирекція “Скіфія”.

Протягом трьох місяців можливість опублікувати свої матеріали на сайті Центру журналістських розслідувань мали всі учасники тренінгу. Кореспондентка “Громадського радіо” на Херсонщині Алла Торчанська підготувала цілий цикл матеріалів про реформу децентралізації в області, почавши з успішної історії  Кочубеївської ОТГ.

Cвітлана Єрещенко, кореспондентка видання Крим Реалії у Генічеську разом з Центром журналістських розслідувань досліджує, чому, маючи значний потенціал – термічні води, цілющі грязі та солі – Арабатська стрілка досі не є бальнеологічним курортом. Про це розповімо вже в наступному випуску програми “Питання національної безпеки”.

Звісно, лише самими розслідуваннями всіх проблем Херсонщини не вирішити. Але журналістика розслідувань може зробити проблему видимою, сумнівну процедуру – прозорішою, а громадян – озброєними правдою.