Торгуючи з РФ, Україна підриває дію санкцій і втрачає довіру західних партнерів – Смєлянський

Новини
Юрій Смєлянський, експерт фонду «Майдан закордонних справ» Фото: investigator.org.ua

Українська влада повинна чітко визначитися з політикою, яку проводить щодо окупованих територій і країни-агресора. Оскільки продовжуючи торгувати з РФ під час війни, Україна підриває дію санкцій США і ЄС і в результаті втрачає довіру західних партнерів.

Про це Юрій Смєлянський, експерт Фонду «Майдан закордонних справ», заявив у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Якщо західні партнери будуть сумніватися в нашій політиці, ми не будемо знаходити порозуміння. Якщо цих сумнівів буде дуже багато, ми отримаємо в результаті негативні результати… Наприклад, найгучніший – повернення російської делегації в Парламентську Асамблею Ради Європи. Так, Україні це не подобається, це не подобається частині європейських держав – наших західних партнерів, але по суті ми до цього йшли цією своєю політикою, коли навіть у термінології влада не намагалася вести дискурс, який би відповідав тій реальності, яка сьогодні у нас є. А у нас є війна, у нас є окуповані території», – сказав Смєлянський.

За його словами, замість проведення чіткої політики українська влада весь час намагалася грати термінами – підміняла поняття. Цим же займається і країна-агресор – впроваджує свій порядок денний, підміняючи поняття, розмиваючи межі і в Україні, і в Росії, і в Європі через свої ЗМІ.

«І в результаті ми просимо наших західних партнерів посилювати санкції, а самі нарощуємо товарообіг з Російською Федерацією, при цьому з мінусовим для себе сальдо: темпи імпорту з Росії ростуть швидше, ніж темпи експорту з України. Це взагалі абсурд: як можна торгувати з державою, яка окупувала територію?.. Ми дозволили своїм ворогам сформувати козирну колоду, використовуючи яку вони змогли домогтися хоч і проміжних, але цілей в свою користь. І на цьому етапі Україна програє», – зазначив експерт.

Він вважає, що українській владі потрібно навчитися називати речі своїми іменами, використовуючи терміни, які відповідають реальності.

«Закони потрібно приймати і виконувати такі, які відповідають реальності сьогоднішнього дня. Чи не шукати особистої вигоди. У нас зараз часто можна чути гасла, що заробляють на крові, але це дійсно так. Ну не можна оголошувати територію окупованою, але при цьому продовжувати використовувати там бізнес-активи для власної вигоди і для цього приймати спеціальні закони», – підкреслив Смілянський.

Як приклад він навів закон про ВЕЗ «Крим», який з одного боку дозволяє українським олігархам продовжувати вести бізнес в окупованому Криму, сплачуючи податки в казну країни-окупанта, а з іншого визнає кримчан нерезидентами в своїй країні.

Нагадаємо:

  • Упродовж трьох років кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ «Крим«, оскільки він дискримінує громадян України з Криму (мають статус нерезидентів) і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, хоча це порушує санкційний режим, введений західними партнерами і самою Україною на півострові.
  • 18 січня 2018 року протокольне рішення ВРУ про створення робочої групи по внесенню змін до закону України «Про створення вільної економічної зони Крим і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» було ухвалене за пропозицією народного депутата Рефата Чубарова.
  • 9 лютого 2019 року в Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики відбулося перше засідання робочої групи по ВЕЗ «Крим». Наступне було призначене на 16 лютого, але його перенесли на пленарний тиждень на прохання народних депутатів, які хотіли взяти участь в роботі групи. Однак засідання так і не відбулось. 
  • Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, голова парламентського Комітету з митної та податкової політики Ніна Южаніна заблокувала діяльність робочої групи з напрацювання проекту скасування закону про створення ВЕЗ «Крим» або внесення до нього змін, одноосібно повідомивши голову Верховної Ради про те, що проект закону має бути розроблений урядом.