«Безсмертний полк» коронавірусного фронту

Публікації
Скріншот: відео Міноборони РФ

У російської армії – нова війна. Цього разу – з коронавірусом. І в цієї війни є невидимий фронт – у Криму. Невидимий – бо інформацію про захворюваність на коронавірус серед окупаційних військ у Криму та Севастополі російська влада не оприлюднює. Взагалі. На відміну від власне російських регіонів.

Кремлівський офіціоз повідомляє про героїчну та самовіддану роботу військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту  зі знезараження місцевості. Якщо по-простому, солдати у захисних костюмах та респіраторах поливають стратегічні підприємства та військові об’єкти, а подекуди й просто вулиці російських міст, парадні та дитячі майданчики розчином хлорки. В Ставрополі взагалі продезінфікували пам’ятник жертвам Чорнобиля – мабуть, на честь річниці аварії на атомній станції. Це – проти вірусу, що передається повітряно-крапельним шляхом! Чудовий привід для проведення масштабних навчань  військ хімзахисту… Але епідемії це не завадить. 

Скріншот: відео Міноборони РФ

Тому російська армія ґрунтовно готується хворіти. По всій РФ та в окупованому Севастополі силами військово-будівельного комплексу будують нові шпиталі – загалом на тисячу шістсот ліжкомісць. Вони знадобляться вже найближчим часом, бо захворюваність на коронавірус у російській армії зростає. Тільки офіційно в Росії близько 900 хворих на коронавірус у військах, та ще майже тисяча – серед викладачів та курсантів військових училищ та вишів. І це далеко не межа, бо казарми – це ідеальне середовище для розповсюдження повітряно-крапельної інфекції. 

Скріншот: відео Міноборони РФ

При цьому російська армія живе активним, зовсім не карантинним життям. Пілоти готуються до парадних польотів на 9 травня, в окупованому Придністров’ї проводять антитерористичні навчання, на флотах проходять тренування екіпажів, у Підмосков’ї відбуваються змагання мінометних розрахунків, спецназ відпрацьовує безпарашутне десантування, стратегічні ракетоносці демонструють Європі свою присутність у небі Балтики… І це повідомлення лише за одну добу! 

До того ж, РФ не збирається скасовувати весняний призов – отже, в казармах людей побільшає. До речі, якщо спалахи інфекції у військових училищах та вишах швидко набували розголосу, як, приміром, зараження більше 30 курсантів пітерського Нахімовського училища, яких перекинули до Москви на муштру параду, то про ситуацію у військових частинах інформації майже немає – хіба що загальні цифри, без географії та подробиць. Військова таємниця!

Але повернемось до Криму. 

Тут – взагалі тиша. Чи є коронавірус в окупаційних підрозділах російської армії та флоту, чи немає – цього вам ніхто не повідомить. Секретність.

Підрозділи хімзахисту Чорноморського флоту, що дезінфікували Севастополь, відправились до Абхазії. Такий собі дивний трансфер з однієї окупованої території до іншої. 

Будівництво військового госпіталю в Севастополі Скріншот: відео НТС

У  Севастополі Міноборони Росії будує шпиталь на 60 ліжок в районі бухти Омега. І саме там один будівельник підхопив коронавірус.

Між тим, на цьому медично-оборонному будівництві працює близько семисот людей. І всі вони після першого випадку захворювання живуть у наметах просто на об’єкті – тобто, це та сама казарма, тільки в профіль. 

За пару днів окупаційний губернатор Севастополя Развожаєв визнав, що на ще одному будівельному майданчику – біля аеродрому Бельбек – вже 36 хворих, а це – половина всієї севастопольської коронавірусної статистики. Там також ввели режим обсервації.

Госпітальне судно «Єнісей» Фото: kchf.ru

Окрім нового шпиталю, Міноборони Росії готує до прийому коронавірусних хворих великий медичний корабель «Єнісей» – а це майже 450 ліжкомісць. І за даними української розвідки, «Єнісей» може стати місцем концентрації хворих на коронавірус військових з усієї Росії. Оце так подарунок окупованому місту!

Представник президента України в Криму Антон Кориневич вважає, що у цій ситуації може йтися про міжнародно-правову відповідальність РФ через порушення IV Женевської Конвенції з захисту цивільного населення під час війни.

«РФ як держава-окупант, що тимчасово контролює суверенну частину території України, має забезпечити належний санітарний стан і захист на цих територіях. Це її пряме зобов’язання. Невиконання цих норм може тягнути міжнародно-правову відповідальність держави», – зазначає Кориневич.

Антон Кориневич, постійний представник президента України в АР Крим Фото: investigator.org.ua

За його словами, є й інший вектор – це індивідуальна кримінальна відповідальність посадових осіб держави-окупанта, які працюють у відповідних органах окупаційної адміністрації та відповідають за вирішення питань санітарної безпеки населення окупованих територій. Їхня діяльність може містити ознаки воєнного злочину з навмисного заподіяння шкоди здоров’ю відповідно до статті 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Представник президента в АРК впевнений, що українська прокуратура в ході кримінального провадження проаналізує, чи наявний там воєнний злочин, оскільки провадження відкрито якраз за статтею 438 ККУ – порушення законів і звичаїв війни.

Отже, зараз конче потрібно слідкувати за діями окупантів, документувати їх, надавати відповідну правову оцінку та передавати до міжнародних правових інституцій. Між тим, всім, хто зараз перебуває в окупованому Криму, варто побажати міцного здоров’я. Громадянам України – щоб дочекатися визволення окупованих територій. А окупантам і колаборантам – аби дожити до суду і відповісти за все.