У Криму «федеральний університет» створив для армії Росії школу пілотів FPV-дронів

Публікації
дрон крим
investigator.org.ua

У так званому  «Кримському федеральному університеті»,  створеному на базі вкраденого майнового комплексу Таврійського національного університету імені Вернадського,  працює школа операторів БПЛА. Викладачі та студенти  навчають не лише  цивільних, а й військових керувати дронами-камікадзе.

Центр журналістських розслідувань встановив усіх причетних до організації центру з підготовки російських пілотів-убивць. 

У Росії та на окупованих нею українських територіях триває тотальна мілітаризація всіх сфер життя. Один із найяскравіших прикладів цього – так званий  Кримський федеральний університет, який окупаційна влада створила після анексії півострова 2014-го року. 

За два роки тут вже відкрили військово -навчальний центр, курсанти якого проходять вишкіл за програмами військової підготовки офіцерів, сержантів та солдатів. 

Звісно, військові кафедри при вишах є і в Україні, але інтеграція Кримського університету у російську армію значно глибша. 

2023-го у КФУ почав працювати «Центр безпілотних літальних систем», який створили із секції пілотування дронів. Спочатку це був спортивний гурток, в якому займалися студенти, але вже в серпні він став майданчиком для реалізації програми окупаційного «МВД» – «Безпечне місто». 

Скріншоти з відео роспропагандистів про тренування кримських поліцейських в якості пілотів БПЛА. Колаж: investigator.org.ua

Саме на базі університету кримських поліцейських навчали керувати дронами начебто для дистанційного стеження за громадським порядком. Далі гурток вже став проектом і отримав  назву  «Високотехнологічний студентський спорт», а згодом – «Центр безпілотних літальних систем».

У  серпні цього року рашисти заявляли, вже навчили  більше 70 операторів БПЛА. Три пункти з  їхньої підготовки  організовано у Сімферополі, ще один планують відкрити у Ялті. 

За останніми даними організаторів,  школа випускає по 10 готових пілотів  кожні 2 тижні. Не складно порахувати, що за цим  графіком, приміром,  у вересні «Центр безпілотних літальних систем» міг підготувати 20 операторів, а за півроку він здатен випустити 120 «літунів» для війни в Україні. 

Скріншот з відео про тренування окупантів з БПЛА на полігоні десь на ТОТ Півдня України., Колаж: investigator.org.ua

Скріншот з відео про тренування окупантів з БПЛА на полігоні десь на ТОТ Півдня України., Колаж: investigator.org.ua

Схоже, «Центр безпілотних літальних систем»  – один із головних на сьогодні проектів КФУ, який збираються зробити республіканським. 

9 жовтня в окупаційному виші відбулася галузева науково-практична сесія «Регулювання, експлуатація, виробництво та підготовка кадрів в інженерно-цифровій галузі Республіки Крим». Та за змістом презентацій на екрані проектора видно, що насправді обговорювали учасники сесії.

Скріншоти з відеосюжету про науково-практичну сіссію в КФУ, 09.10.2023 р., джерело: YouTube-канал КФУ. Колаж: investigator.org.ua

Скріншоти з відеосюжету про науково-практичну сіссію в КФУ, 09.10.2023 р., джерело: YouTube-канал КФУ. Колаж: investigator.org.ua

Є тут  і згадана програма стеження «Безпечне місто» для репресивної машини російського «МВД» на півострові,  є і чіткий  алгоритм створення школи операторів БПЛА, є навіть і кадри, дуже схожі на фрагменти роботи дронів в бойових умовах.    

Ігор Бойко Джерело фото: YouTube-канал КФУ

Ігор Бойко Джерело фото: YouTube-канал КФУ

Від початку і до сьогодні очолює, просуває в маси проект і допомагає росіянам освоювати «новітні технології» Ігор Геннадійович Бойко. Колаборант народився в Алушті, вивчав у КФУ філософію і  три роки був головою учнівської ради.

Ігор Кийко Джерело фото: YouTube-канал КФУ

Ігор Олександрович Кийко – ще один кримський колаборант і політик-невдаха. З відкритих джерел відомо, що 2015-го він балотувався в різних округах до окупаційного Госсовєта Криму , а 2016-го  –  до Державної думи РФ. Зараз же він відомий як директор спортивного клубу  Кримського федерального університету, на базі якого і проводяться навчання пілотів. 

Керівник проекту Бойко в одному з інтерв’ю казав, що у Центра всього два кваліфікованих інструктури, які виявилися студентами.

Олександр Олександрович Грицаєнко Джерело фото: YouTube-канал КФУ. Колаж: investigator.org.ua

Олександр Олександрович Грицаєнко Джерело фото: YouTube-канал КФУ. Колаж: investigator.org.ua

 Перший і  наймедійніший із них – Олександр Олександрович Грицаєнко – сімферополець, навчається на юрфаці і водночас є курсантом того самого університетського військового навчального центру. 

Лунєв Даніїл, разом із в.о. ректора КФУ, 29.09.2023 р. Джерело фото: ВК

Другий  – Даніїл  Владімірович Лунєв – уродженець Республіки Башкортостан, колишній кадет, який приїхав до Криму навчатися 2019 року. 

Інструктор Лунєв – водночас ще й директор «Фонду розвитку і підтримки КФУ», який наприкінці вересня отримав подяку від командування 18-ої загальновійськової армії за технічну та наукову підтримку під час проведення «спеціальної військової операції».

Звісно, працівників у такого Центру більше, ніж двоє.

«Є профільні фахівці, які погодилися працювати в КФУ та займатися  цими напрямками. Крім того, що є менеджери, є техніки, а є професіонали, які дронами керують краще, аніж за кермом автомобіля», – розповідав пропагандистам Ігор Бойко. 

Віталій Максимович Сауляк Джерело фото: YouTube-канал КФУ. Колаж: investigator.org.ua

Віталій Максимович Сауляк Джерело фото: YouTube-канал КФУ. Колаж: investigator.org.ua

Схоже, один з таких профільних спеців  – Віталій Максимович Сауляк. Нині його представляють як провідного спеціаліста з авіамодельного спорту ДОСААФ Росії.  Але нашим читачам та глядачам  кримчанин Віталій Сауляк знайомий як перший керівник та співзасновник компанії «Робоавиа». Тієї самої, що народилась із авіамодельного гуртка на аеродромі Заводське, яким він колись керував. І яка після продажу компанії підставним росіянам із Ростова тепер виготовляє безпілотники для російської армії і будує новий завод у Ростовській області, аби дронів-убивць було більше. 

Керівник проекту «Центр безпілотних літальних систем» Ігор Бойко в одному зі своїх інтерв’ю згадував, що в них навчалися не лише курсанти, а й колеги з інших окупаційних  вишів, зокрема, з Мелітополя. Там на базі так званого державного університету також має відкритися аналогічний Центр і школа для пілотів. 

Такої інформації ми ще не зустрічали, але про початок виробництва FPV – дронів і тренувального центру для операторів заявляв загін БАРС-32, відомий як «батальйон Судоплатова»

Джерело фото: тг-канал гауляйтера ТОТ Запоріжжя Є. Балицькоого. Колаж: investigator.org.ua

Таку активність російських окупантів та їхніх посіпак з розвитку безпілотних систем та навчання операторів вже відчувають на собі українські воїни. Цього тижня в ефірі телемарафону командир роти ударних БПЛА 92-ї ОМБ Юрій Федоренко заявив про перевагу у кількості дронів у російської армії. За його словами, одна група ворогів може використати 50 FPV-дронів на добу, тоді як українська армія такого ресурсу не має. 

Наші оператори дронів за меншого ресурсу діють більш ефективно.