Білогірка, або як села Херсонщини відновлюються з попелу

Південь
Розбомблений військами РФ будинок у селі Білогірка Бериславського району Херсонщини. Фото: investigator.org.ua

Село Білогірка, що на правобережжі Херсонщини, стало відомим після того, як внаслідок бойових дій тут було зруйновано 98% житлових будинків. Таких населених пунктів у регіоні близько десяти, але, на відміну від інших, білогірці повертаються до своїх розбомблених осель, щоб відбудувати їх та повернутись до колишнього, довоєнного життя.

Зруйновані будинки в Білогірці. Фото: investigator.org.ua

Цей населений пункт є знаковим для наших кореспондентів. Вперше ми побували тут після звільнення правобережжя Херсонщини у серпні 2023 року. Ми зафільмували, як сюди повернулися перші сім’ї, як люди готувались зимувати у напівзруйнованих будинках, і тепер, дочекавшись весни, – як вони нарешті почали отримувати державні виплати на відбудову житла. Грошей білогірці чекали понад рік, адже у більшості були проблеми з оформленням належних документів. 

Зараз у селі проживає десять родин, і це максимум з осені 2022, коли Білогірка ледь не перетворилась на село-привид. У місцевих на сьогодні є кілька варіантів: залишитись тут, отримавши кошти на відбудову своїх осель, або виїхати з села, придбавши житло в іншому населеному пункті за державний кошт.

Будинки в Білогірці, на місці яких мають розбити сад. Фото: investigator.org.ua

Більшість селян, будинки яких було зруйновано вщент, не повернуться у Білогірку. Вони погодились обміняти те, що залишилось від їхніх осель, на сертифікати для придбання житла на вторинному ринку. Сума сертифікату складається з розрахунку 19 тисяч гривень за квадратний метр знищеної домівки. Отриманих коштів вистачає, щоб, наприклад, купити двокімнатну квартиру на околицях сусіднього Кривого Рогу.

У майбутньому Білогірка може перетворитись на місто-сад у прямому сенсі. На місцях покинутих будинків, господарі яких отримали за сертифікатами житло в інших населених пунктах, місцеве керівництво планує висадити фруктові дерева. Тим часом Наталія Корнієнко, голова Великоолександрівської громади, під час зустрічі з нашими кореспондентами розповіла, що Білогірка завжди славилась своїми баштанами, і враховуючи, що люди до села повертаються, цього року можна очікувати на чималий врожай кавунів.

Пан Сергій поруч зі своїм понівеченим трактором. Фото: investigator.org.ua

Не всі білогірці поділяють такий оптимізм. Посівна зараз у розпалі, проте внаслідок бойових дій була знищена більша частина сільгосптехніки, на заміну чи ремонт якої у місцевих фермерів просто немає коштів. Наприклад, пан Сергій до повномасштабного вторгнення обробляв до 200 гектарів земель. Зараз від його автопарку залишився лише понівечений трактор, який потребує капітального ремонту. Всі наявні кошти, які  його сім’я могла б витратити на відбудову житла, Сергій вклав у майбутній врожай. Чоловік просто не може сидіти склавши руки, поки його поля заростатимуть бур’янами.

Трохи інші турботи у сім’ї Бабіїв, що вже добре знайомі нашим кореспондентам. Коли ми бачились восени 2023 року, голова родини ремонтував зруйновану росіянами літню кухню, збираючись там зимувати. Зараз Бабії вже отримали компенсацію за зруйновану оселю, але відновлювати її не поспішають – кажуть, побоюються можливих прильотів від росіян, хоча Білогірка і знаходиться за кілька десятків кілометрів від лінії фронту. Олександр допомагає місцевим фермерам розміновувати їхні поля, тож має більш-менш стабільний заробіток. Далі на меті у них розширення господарства, зокрема родина хоче зайнятися розведенням качок та курей.

Родина Бабіїв на власному подвір’ї. Фото: investigator.org.ua

Олександр і Катерина Бабій залишаються в Білогірці, проте для своїх двох дочок-школярок хочуть іншого майбутнього. Вони мають ще один зруйнований будинок у цьому ж селі, гроші з сертифіката за який планують інвестувати в майбутнє дітей, придбавши їм житло у великому місті – наприклад, в сусідньому Кривому Розі. 

Ми прощаємось з білогірцями, обіцяючи повернутись влітку, коли дозріють перші кавуни. До того часу жителів села стане більше, адже, за словами місцевих, ще кілька родин має повернутись додому. І попри те, що замість більшості будинків тут мають з’явитися сади, місцеві впевнені – Білогірка буде жити.