Порушення під час виборів президента

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

21 квітня 2019 року українці обрали нового президента України. Спостерігачі констатують: процес голосування та період передвиборної агітації здебільшого відповідали базовим міжнародним стандартам демократичних виборів, проте не обійшлося і без порушень.

Найчастішим порушенням у другому турі були спроби видачі членами виборчих комісій та отримання виборцями бюлетенів без пред’явлення належних документів. Інший вид порушення – розголошення таємниці голосування. Такі інциденти виявлені спостерігачами на 5% виборчих дільниць.

За інформацією громадської мережі ОПОРА були й поодинокі випадки незаконного вкидання виборчих бюлетенів до скриньок. Не обійшлося і без агітацій – як у день виборів, так і напередодні голосування – в день тиші.

Що ж стосується кандидатів, вони почали вдаватися до різних форм агітації ще задовго до початку виборчого процесу. Під час передвиборчої кампанії аналітики ОПОРА зафіксували низку випадків непрямого підкупу виборців з використанням адмінресурсу. Це є великою проблемою напередодні парламентських виборів. Пройти вони мають восени, однак реально агітаційна кампанія розпочалась разом із президентськими виборами.

На думку експертів, напередодні парламентських виборів Верховній Раді необхідно удосконалити виборче законодавство та подумати про зміни до Кримінального кодексу України. Зміни в законодавстві мають зробити наступні вибори більш прозорими та чесними.

Попри порушення на виборах президента України, суттєвих наслідків, які б вплинули на хід голосування, не було. Але попереду парламентські вибори і є ще багато проблем, над якими доведеться працювати для посилення забезпечення законодавчих та практичних гарантій демократичності виборів в Україні.

Сюжет Євгенії Швіц и Степана Юрченка, Центр журналістських розслідувань: