Закон «Про медіа»: Хто і як формуватиме «чорний список»

Сюжети
Засідання Комітету ВРУ з питань інформаційної та гуманітарної політики Скріншот: investigator.org.ua

28 грудня 2019 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт «Про медіа». Стаття 124 проекту передбачає створення Переліку осіб, які становлять загрозу національній безпеці у сфері медіа. Громадськість побоюється, що таким чином буде скасовано чинний Перелік СБУ-Мінкультури, що включає переважно діячів культури – акторів, виконавців та письменників, які ведуть антиукраїнську діяльність чи незаконно відвідували окупований Крим.

Автор проєкту закону Олександр Ткаченко («Слуга Народу») переконує, що цей документ скасує несправедливі, на його думку, обмеження щодо тих російських діячів культури, які не вели системної антиукраїнської роботи, а лише підписали «лист до Путіна».

Нестор Шуфрич, нардеп від «Опозиційної платформи – За життя» і голова комітету зі свободи слова, вважає проєкт занадто жорстким щодо іноземних журналістів, які відвідують окупований Крим.

Юлія Тимошенко («Батьківщина») говорить, що прийняття законопроєкту буде здачею інтересів безпеки України.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко не хоче передавати контроль над Переліком до рук Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення – СБУ краще впорається, вважає він.

Активіст ГР «Відсіч» Сергій Оснач зазначає, що законопроєкт значно звужує підстави для внесення порушників у Перелік. 

Але поки про прийняття закону говорити зарано – обговорення в комітеті тривають. 

Про це – у сюжеті Ольги Махинько, Центр журналістських розслідувань: