В Україні відзначають День опору Криму російської окупації

Новини
Мітинг біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року Фото: investigator.org.ua

В Україні 26 лютого відзначають День опору Криму російської окупації, ініційований громадськістю.

У Міністерстві інформаційної політики України повідомили, що проводять роботу з офіційним визнанням цієї дати, а відповідний проект указу знаходиться в Адміністрації президента України, передає Центр журналістських розслідувань.

В Україні і в усьому світі 26 лютого проводяться акції, дискусії, форуми, мітинги, ходи на підтримку кримчан і територіальної цілісності країни.

У Києві заплановано проводення мітингу, а також міжнародний форум «Захоплений півострів: чотири роки опору» за участю українських і західних політиків і чиновників.

Акції також планують провести активісти у Львові, Одесі, Чернігові та Херсонської області.

Напередодні американський ПЕН-центр закликав 26 лютого по всьому світу проводити акції на підтримку утримуваного в російській колонії українського кінорежисера Олега Сенцова. 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що події 26 лютого розділили життя кримчан на «до» і «після».

«Чотири роки тому почалася окупація Кримського півострова російськими військами. Цей день розділив життя кримчан на «до» і «після». Тисячі людей були змушені покинути свої будинки, тому що вони не хотіли бачити Крим під прапором іншої держави», – йдеться в повідомленні прем’єр-міністра в Facebook.

Гройсман додав, що протягом чотирьох років Україна веде боротьбу, «щоб знову підняти над півостровом український прапор».

«І ми не зупинимося поки не досягнемо мети! Крим – це Україна!», – додав Гройсман.

26 лютого в Генічеському районі Херсонської області заплановано проведення низки патріотичних акцій. Поблизу адміністративного кордону готують автопробіг, а в центрі Генічеська – мітинг, виставку політичних плакатів і фотовиставку.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов.

27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцямибез розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропрот.

16 березня в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум«, за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито роголосували за приєднання Криму до Росії.